Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Sorry ze magluje temat po raz któryś z rzędu ale nie moge sie doszukać konkretnej odpowiedzi :roll:

Mam problem z rozruchem silnika nieważne czy na zimno czy na ciepło. Auto gdy zimne grzeją się swiece ale krótko około 4-5 sek po czym przy próbie zapalenia jakby chwyta i gasnie. Nastepnie musze ją pochełtać około 20 sekund i chwyta jak traktor dalej nie ma problemu chodzi pieknie. Jak jest ciepła to jest loteria albo zapali odrazu albo gdy postoi około 3-5 godzi to zachowuje sie podobnie jak na zimnym - chwyta - gasnie-i kręcenie do zapalenia. Na zimno pomaga 2-3 razy podgrzac swiece.

co to może być świece żarowe (bądz pojedyńcze sztuki) :?: pompa wtryskowa :?: cofające sie paliwo :?: czy może pompka wspomagająca :?:

pomocy bo zaczyna mnie to drażnić

1,8 TDS prod 04.96 210 tys. przebiegu (wiarygodne)

Z góry dzięki za odpowiedz

e46 318d M47N
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

witam

nie udziele panu konkretnej odpowiedzi mam taki sam silnik i podobny problem tylko ze umnie przy zimnym nawet na kilkunasto stopniowym mrozie odpala rewelacyjnie tylko jak juz przestana grzac swiece kiedy jest ciepły to trzeba tez krecic przez kilka sekund

Opublikowano
Mialem ten sam problem.Nie ma co z góry panikować.Po pierwsze powinieneś zmienić świece.Jedna czy dwie moga byc padnięte,gary są niedogrzane i przez to ciężko odpala,dymi przy rozruchu po czym nierówno pracuje.Jeśli jest ciepły i słąbo odpala to jest to pierwszy symptom padającej pompy wtryskowej emannuje słabe ciśnienie przez to wtryskiwacze leją na gary zupe zamiast ja ładnie rozemglic.Możesz mieć tez zapowietrzony układ paliwowy wtedy zamiast zielonej limonki bądz czerwojej orażnady pompa zasysa niepokojące ilości powietrze.Ja stawiam na świece. :mrgreen:
Opublikowano

ja stawiam na 99% cofajace sie paliwko( złozyc zaworek zwrotny), jesli by sie nie cofało to zapalał by bez pomocy pompki wspomagajacej.

Ja w swojej 325tds miałem pompke chyba padnieta lub przynajmniej wariujaca, raz dzialal raz nie, jak założyłem zaworek tak wszystkie problemy z odpalanie na zimno sie skonczyły

zaworek nie duzy koszt ( 20zł) wiec warto założyc.

Jak zaworek nie pomoże sprawdzić swiece, ale to mało prawdopodobne bo jakby np. 1 sztuka padła to by odpalała od pierszego tylko by silnik chwilke nierówno pracował.

Jesli bedzie palił od pierwszego na zimnym, a na ciepłym trzeba bedzie troche pokrecic to kup to i bedziesz miałspokuj na dłuzszy czas

http://www.allegro.pl/item107573336_zle_odpala_omega_bmw_2_5_1_8_tds_td_prz_gratis_ss.html

NAPRAWA STEROWNIKÓW ABS BOSCH-a

Promocja dla klubowiczów 200zł :)

gg 2921736

602 888 262

LUBESLKIE okolice Łukowa