Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Bardzo proszę o małe wsparcie w odczycie danych z INPA. Mam E46 z silnikiem N42 2.0 143 KM. Silnik ogólnie pracuje bardzo dobrze choć czasem zdarza mu się falowanie na wolnych obrotach. Po podłączaniu pod komputer, przy testach sondy ma niepokojące moim zdanie wskazania:

Lamdasensor In Bank 1 oraz Lamdasensor In Bank 2 - obie pozycje palą się na czerwono i jak norma jest od 0.6 do 1.1 to ja mam wskazanie na wolny ok. 1,2 (na jednej i na drugiej). W miarę jak dodaje GAZ-u wskazanie rośnie.

Proszę o informacje:

Co to jest za wskazanie ??

Jaka powinna być norma ??

Co może mieć na to wpływ ??

Proszę o wyrozumiałość, szukałem trochę na forum ale nie znalazłem odpowiedzi.

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dodam iż Średnio po przejechaniu 1000 km, wywala mi check-emgine tzn: 272D i 272C

Po skasowaniu błędu, auto przez pierwsze 50 km, bardzo nierówno chodzi następnie uspokaja się na jakieś 1000 km.

Ogólnie auto pali normalnie średnio 10 w mieście na trasie 8 (przy spokojne jeździe)

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

takie objawy mogą pojawiać się przy nieszczelnym układzie dolotowym ( zaciąga lewe powietrze )

należy sprawdzić stan połączeń ( również przewód podciśnienia mocowany w okolicach przepływki przy silniku N42)

jeśli demontowałeś filtr powietrza montuj w następującej kolejności

1. filtr połącz z przepływką (zwróć uwagę na prawidłowe ułożenie uszczelki na kołnierzu obudowy filtra powietrza)

skręć opaskę

2. zamocuj filtr z przepływką do przepustnicy - skręć opaskę

uwaga na prawidłowe umieszczenie obudowy filtra powietrza w komorze silnika

sprawdź czy przewody układu chłodzenia są prawidłowo ułożone

3. podłącz wiązkę do przepływki i przewód podciśnienia

U mnie uszkodzona była uszczelka przy filtrze powietrza.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Autor był ostatni raz na forum prawie rok temu.