Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ,

mam następujący problem :)

raz na jakiś czas, samochód mi po prostu nie odpala, zdarza się to bardzo rzadko z 1-2 w miesiącu , muszę po prostu wciskać i wciskać przycisk, aż za którymś , z 5-6 razem z kolei się uda. Komputer nie pokazuje żadnych błedów.Druga sprawa to średnie spalanie w mieście wychodzi mi 11 litrów, to chyba o co najmniej 5-4 za dużo, czyż nie? A jadę spokojnie, hamuję silnikiem , jak i ... zmieniam biegi przy 2-2.5 k obrotów i nie pałuję... co może być tych spraw powodem?

Opublikowano

1. Za takie spalanie o tej porze roku może być odpowiedzialny termostat - główny bądź co bardziej prawdopodobne termostat EGR. Sprawdź temperaturę silnika.

2. Co do problemów z silnikiem i jego gaśnięciem to najprawdopodobniej do wymiany czujnik położenia wału. Objaw pasuje idealnie, również to że nie ma żadnych błędów.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Hej, nie będę tworzył nowego wątku bo mój problem dotyczy czujnika wału korbowego.

Powiedzcie mi mniej więcej gdzie go szukać w silniku M47T2?

Dziś rozkręciłem osłonę i za .... nie mogę go znaleźć :mad2:

Na realoem mam zdjęcie ale nie bardzo mi pomogło :/

Ktoś kto wymieniał może podpowiedzieć jak to zrobić? Skomplikowana operacja?