Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Cześć

Czy może mi ktoś podpowiedzieć jak zrobić adaptację silniczka valvetronica w Rheingold, i czy przy błędzie 2A5D Valvetronic, eccentric shaft sensor, da radę w ogóle ją przeprowadzić?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

ok, znalazłem service function -> engine electronics ->adjustment -> learning valvetronic limit position

Ale niestety po chwili przerywa, i każe sprawdzić błędy... tak więc przy tym (2A5D/2A59) błędzie się nie da zrobić adaptacji...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Błąd wskazuje na czujnik walka mimosrodowego, to jego obstawiam jako winowajce. Rheingold podpowiada ze w przypadku awarii w układzie valvetronic, zawory otrzymują max otwarcie 9mm. I tak jest u mnie, silniczek ustawia sie na 180 kroków a otwarcie zaworów jest ponad 9mm i aktywuje sie przepustnica. Poza tym podczas testów rheingold jako Czesc do wymiany wskazuje na czujnik a nie silniczek. Cóż zobaczymy...
Opublikowano

ista nawet podpowiada jak sprawdzic czujnik, warto go przemierzyc, lub cale okablowanie wraz z przekaznikiem .

Przerabiałem kilka tych tematów 99% silnik VV:) Powodzenia:)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ista nawet podpowiada jak sprawdzic czujnik, warto go przemierzyc, lub cale okablowanie wraz z przekaznikiem .

chyba masz rację, podpiąłem drugi czujnik na próbę i dalej ten sam błąd... cóż chyba muszę jednak skorzystać z pomocy warsztatu na św. Teresy... bo nie mam aż tyle części na podmiankę...

Co prawda po odpięciu silniczka vv pojawia się nowy błąd 2a67... więc też nie mam 100% pewności

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

chyba masz rację, podpiąłem drugi czujnik na próbę i dalej ten sam błąd... cóż chyba muszę jednak skorzystać z pomocy warsztatu na św. Teresy... bo nie mam aż tyle części na podmiankę...

Co prawda po odpięciu silniczka vv pojawia się nowy błąd 2a67... więc też nie mam 100% pewności

100% racji, winowajcą był uszkodzony silniczek valvetronica, mimo że ustawiał się to dawał błąd... jest nowy i błędów brak, oraz silnik stał się zdecydowanie żwawszy!!