Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Naczytałem się sporo ale nie wiem co z tym zrobić.

Mam autko na w gazie od 3 miecięcy. Problem jest taki, że na benzynie na biegu jałowym mam obroty ok. 700 i po dodaniu gazu autko przydusza się i dopiero wchodzi na obroty. Podczas ruszania przerywa i lekko szarpie. Podczas jazdy jest tak jakby go coś lekko trzymało i lekko jakby przerywał. (wkręca się na 5500 bez problemu) . Na gazie zauważyłem że zaczyna się dziać podobnie od jakichś dwóch dni.

Wymieniłem:

- świece i przewody,

- filtr paliwa

Podpinałem drugi przepływomierz i to samo.

po podpięciu pod kompa wywaliło błąd 201 dotyczący podobno ukł paliwowego powiedział mi mechanik. I zwla wszystko na wtryski. Mówiłem mu że by je wypiął , przekręcił zapłon i sprawdził jak paliwo leci ale powiedział że po zdjęciu kolektora nic nie da rady zrobić

POMOCY

Za misiąc musze wyjechać za granice a auto w rozsypce

Opublikowano
Błąd 201 to -Sonda lambda lub jej obwód,tak podaje Auto Data ,uszkodzona sonda lambda lub przerwa w obwodzie ,wypnij przewód z sondy i sprawdz czy jest zasilanie ,można też sprawdzic czy próbkuje ,
Opublikowano

Ale nie mam zwiększonego spalania. Pali mi w trasie 7,5 benzyna albo 8,5 gazu. Widziałem jak sonda pracowała na kompie. Zakres od 0 do 1V. na początku co prawda nie zmieniała się wartość gwałtownie ale po chwili zaczęła szaleć :) tak że to prawie nie można było odczytać wartości jakie pojawiały się na kompie

Ale wielkie dzieki za odpowiedź. odłączę ją i zobaczę jak będzie zachowywał się silnik. a co to znaczy " zobaczyć jak próbkuje"

Opublikowano

Ja radziłbym ci sprawdzić czy masz szczelny układ powietrza ta rurka przy przepływomierzu może łapać lewego powietrza i możesz mieś taki efekt ja miałem podobie choć winna była także sonda wymieniłem było lepiej okazało się że było małe pęknięcie tego łączenia przepływomierza zrobiłem i jest ok jest też inny aspekt sprawdź przepływomierz jeżdżąc na gazie możesz mieć częste problemy z przepływomierzem znam na to lekarstwo jak chcesz to na PW wyjaśnię ci mniej więcej.

Pozdrawiam

http://wawrylek.110mb.com/img/podpis1.jpg
Opublikowano

kurcze zagalaopowałem się widzę że znalazłeś problem ale to co napisałem nie zaszkodzi :-)

pozdrawiam

http://wawrylek.110mb.com/img/podpis1.jpg