Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
:dance: A ja wstawiłem 16-tki po wycięciu lutownica większych otworów w oryginalnych panelach i jest BAJKAaaaaaaaa!! :jawdrop: :twisted2:
Pozdr
Opublikowano
JBL gto 16cm 75W RMS z 2-ma zwrotnicami i tweeterami za jakieś 600 PLN, na części wzmacniacza 4x 55W RMS. Zwrotnice trzeba było wyjąć z ich plastikowej obudowy, owinąć gąbką i zmieściły sie w jednym panelu z głośnikiem. Tweetery też owinięte gąbką i wsadzone w puste miejsce na tweetery w klapie drzwi, oryginalne zostały odłączone ale zostały na swoich miejscach przy lusterku. Jakość dzwięku bez porównania.. :roll2: .. a w komplecie ze skrzyneczka basowa w bagażniku na zmostkowanej 2-iej częsci wzmacniacza.. bez komentarza.. :cool2:
Pozdr
Opublikowano

chcialbym tez pozmieniac wszystko w swojej e39.mam radio bmw bussines MID(z duzym wyswietlaczem)ale nie mam zielonego pojecia jak podlaczyc wzmacniacz do radia,jakie potrzebuje kable,jakie jest wyjscie w radiu,czy lepiej kupic orginalny wzmacniacz bmw z dsp ktorych pelno na allegro ale one nie maja w kompletach kabli,jakie kable to musza byc i gdzie ewentualnie gdzie mozna je zakupic?

jezeli jestescie w stanie mi pomoc to z gory dzieki za pomoc:)

pozdrawiam:))

Opublikowano
:) Hej. Ciężko bedzie mi poradzić Ci coś w sprawie samego radia i wyjśc na nim, dlatego że ja wstawiłem tam radio Pioniera z wyjściami przedwzmacniacza chinch i z plastikową zaślepką na reszte przestrzeni po starym radiu. Oryginalne miałem bez DSP więc miało raczej cienkie możliwości regulacji barwy dzwięku. Co do kabli to możesz kupić jeden z kompletów z bezpiecznikiem jakie sprzedają np. w MediaMarkt albo w sklepach car-audio. Zasilające nie muszą mieć więcej niż 2-3 m (mogą oczywiście być dłuższe) natomiast chinch i kable głośnikowe powinny miec po 5m. Wzmacniacz jak nie chcesz sie wykosztować na 2 (ja też nie chciałem) :) starczy jak kupisz 4-kanałowy o mocy RMS od 55-65 W na kanał z możliwością mostkowania i wystarczy, wtedy 2 kanały (zmostkowane w 1) pójdą na skrzyneczke basowa i dostanie 110-130 W :) Głośniki do drzwi conajmniej 70 W RMS ze zwrotnicami i tweeterami, najlepiej 16 cm - wtedy cięcia w czarnym panelu :? ale sa tego warte :8) Wiązke kabli (2xchinch + 2xgłośnikowe) przeciągasz drutem od radia do bagażnika - pod tapicerką w podłodze z pr lub lew strony (trzeba rozkręcic plastiki pod kierownicą, odstrzelić listwy progowe i sciągnąć tylną kanape) Jak Ci pekną zatrzaski od listw to są w bmw po jakieś 60 gr. Chinch wzm. łączysz z chinchami radia. Końcówki kabli głośnikowych łączysz z wychodżącymi z radia na głośniki drzwi( od radia oczywiście odcinasz) W isnstrukcji radia wyczytasz które są które. Zasilanie wzmacniacza podłączasz bezpośrednio pod akumulator (+ przez bezpiecznik) a kabl. głośn. i mostek skrzynki basowej jak w instrukcji wzmacniacza. Głośniki jak już je umieścisz w miejscu starych łączysz ze zwrotnicą wraz z tweeterami a zwrotnice z kablami wchodżącymi na oryginalną zwrotniczke w czarnym panelu (nie pomylić + z - bo dzwięk bedzie się znosił i nie będzie efektu :) ) Ale wszystko robisz na własną odpowiedzialność :nienie: Pozdro :cool2:
Pozdr