Skocz do zawartości

e90/ e91 uszczelka drzwi/ prowadnica szyby

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Moze ktoś wie jak wymienic krok po kroku uszczelke drzwi/szyby Bmw e90/ e91 , nr 3 ze schematu http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/diagram/51_5730-mechanizm-szyby-drzwi-przednich/vVC50273 , podpowiem ze to jest to uszczelka na górnym rancie drzwi ( taka z zamszem / filcem / flockiem , roznie mowia na to). Ta uszczelka jest rowniez prowadnicą szyby. Dziękuje za wszelką pomoc. Pozdro.

Opublikowano
MADE IN PRL
Opublikowano
  • Autor
Czesc. Dzięki, ale nie chodzi o to jak rozebrac boczek drzwi :)
Opublikowano

Przy wymianie uszczelki prowadzacej szybe rozebranie bocznej tapicerki drzwi jest najbardziej pracochlonna czynnoscia.

Zazwyczaj sie ona konczy/zaczyna w polowie szyny na ktorej jezdzi szyba.

Montuje sie ja(do szyny) na srubke,klips lub nit rozprezny (rzadko na sam wcisk) w zaleznosci od modelu.

Jak chciales wymienic wewnetrzna uszczelke szyby nie demontujac tapicerki drzwi???

MADE IN PRL
Opublikowano
  • Autor

Witam

Nie do końca się z tym zgodze co napisales.... Zobacz na tym filmiku poniżej, od 5 minuty masz pokazane jak koles wyciaga tą uszczelke demontujac osłone słupka, a potem sobie ją z powrotem wsadza bez zadnych spinek etc. Nie wiem tylko jak to sie rozbiera od strony lusterka i jak tam z powrotem sie tą uszczelka tam wsadza. Za jakies wskazówki bedę wdzięczny. Pozdro.

Opublikowano

Ta metoda to druciarstwo bo w tym stylu nie mozna sprawdzic poprawnego ulozenia uszczelki na dole ktora trzeba dopchnac palcem by przylegala rowno.

Portoryk na filmie najpierw nalozyl ja na listewke i pchnal do dolu,gdy zaczal ukladac slupek guma mogla sie odksztalcic u dolu popychana ku gorze.

Najpierw gume wpychasz(ukladasz) na gorze pozniej dopiero jedziesz w dol..

Moze sie udac wepchnac za pierwszym razem a moze i za trzecim.

Jak wlozysz poprawnie uszczelke do dolu z drugiej strony gdzie nie masz listewki ktora ja pchnie do dolu i ja przyklepie(patykiem??)?

Nawet jezeli ta uszczelka jest na sam wcisk to i tak trzeba zdemontowac tapicerke drzwi.

MADE IN PRL
Opublikowano
  • Autor

Witam

To możesz mi napisać co trzeba rozebrać, odkręcić, żeby dobrze wymienić tą uszczelkę? Jest to trudna czynność ? Laik to zrobi czy potrzeba kogos doświadczonego? Dzieki za odp. Pozdro.