Skocz do zawartości

BMW 320d 150 KM nagły spadek mocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Tak jak w temacie, a więc do rzeczy. Posiadam BMW 320d 150 KM z 2004 roku. W niedzielę wróciłem do domu i do tego czasu wszystko było ok, auto zbierało się na każdym biegu tak jak trzeba itd. W poniedziałek rano zauważyłem, że auto straciło swoją moc. Może nie jest strasznie mułowate, ale czuć różnicę. Moje wrażenie jest takie jakby turbina nie działała poprawnie, tzn. w zakresie obrotów, w którym załączała się turbina i czuć było odejście teraz tego nie było, tak jakby auto jechało teraz tylko samym momentem. Od razu podejrzewałem przepływomierz, ale ekonomizer na każdym biegu dochodzi do 20 l, tylko na 6 biegu dochodzi do około 16-18, ale mimo to postanowiłem dzisiaj odłączyć przepływomierz i zobaczyć jak auto będzie jeździło, ale po zdjęciu obudowy silnika od razu zauważyłem, że gumowy przewód łączący egr z intercoolerem jest w jednym miejscu pęknięty. Oczywiście wymienię ten przewód ( ale na razie okręciłem ten przewód taśmą izolacyjną, ponieważ auto jest mi jutro potrzebne) , a przewód zapewne będę miał dopiero w czwartek. I moje pytanie brzmi: Czy ten pęknięty przewód mógł być przyczyną spadku mocy? Wiem, że się sam przekonam po wymianie, ale tak jak pisałem przewód wymienię dopiero w czwartek lub piątek, a mnie strasznie nurtuje to pytanie. Liczę na jakąś odpowiedź i pozdrawiam
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Może. Te przewody nie są tanie jakby co:)
Opublikowano
  • Autor
Właśnie już orientuje się cenowo. Nie jest tanio za taki kawałek gumy, ale tak czy siak trzeba to wymienić.
Opublikowano
  • Autor
Jeżeli kogokolwiek interesował ten temat to problem został rozwiązany. Przyczyną okazał się właśnie ten pęknięty przewód o którym pisałem, który po demontażu okazał się pęknięty w dwóch miejscach. Koszt tego przewodu wyniósł mnie 200 zł + przesyłka, niby dużo jak za taki kawałek gumy, ale jak zobaczyłem inny zamiennik za 80 zł (kawałek zwykłej gumy, jakby zrobili ją z dętki), to taką część mógłbym włożyć jedynie do jakiegoś traktora, ale opłacało się bo wszystko wróciło do normy, autko znów zbiera się tak jak powinno i co najważniejsze wrócił banan na twarzy podczas jazdy :D . Myślę, że temat można śmiało zamknąć