Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

Opisze moj problem jak tylko sie da... moje autko to BMW E36 320i 24V bez Vanosa! 92rok. Zaczynam od tego ze juz mialem z tym problemy ale wymieniony zostal silnik krokowy przyczyna byla taka ze falowaly obroty, bylo wszystko ok przez dwa lata teraz czasem przy ostrym chamowaniu zdarza sie ze zafaluje obrotami pomyslalem ze przeczyszcze silniczek sobie i tak sie stalo rozkrecilem go oczywiscie jest nie rozbieralny musialem sie troche nameczyc przeczyscilem go nasmarowalem delikatnie chodzi bardzo lekko podpiolem go i co sie okazalo ze teraz ma za wysokie obroty jak autko zapale ma normalne ale jak sie przejade kawalek szybko czy wolno nacisne sprzeglo i obroty przez chwilke utrzymuja sie tak kolo 1300 obrotow na minute po 5-8 sekundach spadna na niskie normalne 700-800 obr. obawiam sie ze teraz po tym czyszczeniu silniczek przestal chodzic. Poradzcie mi co mam zrobic kupic uzywany do mojego silnika taki czarny z numerami 0 280 140 524 czy kupic taki jak ma silnik z Vanosem z tego co zauwazylem to jesli ktos ma silnik z vanosem nie widzialem podobnych problemow moze to zbieg okolicznosci ale doradzcie mi co mam zrobic. jeszcze jedno dodam silniczek krokowy w silniku z vanosem na wtyczce ma dwa kable a moj ma trzy ktoren pominac jak cos. z gory dziekuje !!! :D

jak kochac to Ksiezniczke jak krasc to Miliony jak jezdzic to tylko BMW ;)
Opublikowano

Opisze moj sposob na dostanie sie do silniczka krokowego:

1. Odkrecamy rure miedzy filtrem powietrza a kolektorem, oraz pokrywe filtu oleju.

2. odlaczamy kostke z przewodami, w moim przypadku od spodu byl metalowy zacisk, wystarczy scisnac i pociagnac.

3. odlaczamy pierwsza rurke od silniczka(ta krotka zaokraglona)

4. odlaczamy druga, ta czesc ktoa jest przy kolektorze(bo kolo silniczka jest zacisk)

5. wyciagamy delikatnie ciagna za ta rurke.

10-15 min i po sprawie.