Skocz do zawartości

530d odczyt przebiegu z EWS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

znajomy kupił e39, 530d, 2000r. jeszcze przedlift. Dzisiaj oglądając nowy nabytek postanowiliśmy sprawdzić przebieg. Auto ma na liczniku 209tkm. W książce serwisowej znajduje się wpis mówiący o wymianie licznika przy 60tkm. Kolejne wpisy w książce zaczynają się od 0km, czyli auto teoretycznie powinno mieć około 270tkm. Jednak skanując auto pa-softem zobaczyliśmy to:

http://i59.tinypic.com/208yc14.jpg

O ile przebieg pochodzący z LCM jestem w stanie wyjaśnić tym, że auto ma zmienione oświetlenie na poliftingowe i ktoś zmieniając moduł nie zmienił w nim przebiegu to nie wiem jak odnieść się do zapisu w EWS.

Odczyt motogodzin w inpie wygląda co najmniej dziwnie...pokazuje, że silnik przepracował okolice 600mth.

Dotychczas sprawdzając inne samochody odczytane przebiegi i godziny pracy dawały mniej więcej taki sam wynik.

W związku z tym mam pytanie, czy ktoś spotkał się z podobnym "problemem" ? Czy jest to wina jakiegoś "błędu wynikającego z oprogramowania" czy po prostu ktoś poszedł po bandzie skręcając samochód.

Pozdrawiam

Opublikowano

Teraz to już możemy tylko gdybać.

Równie dobrze mógł być wymieniony moduł EWS na używany i teraz masz takie kwiatki.

U siebie wymieniałem DDE z EWS w komplecie (po tym jak został zalany) i na tych dwóch modułach pokazuje mi prawie potrójny przebieg, w stosunku do pozostałych.

Opublikowano
Witam... Jeżeli ktoś kupuje 15letniego diesla i mysli ze ma on 200tys na latane to jest naiwny jak dziecko... 5 letnie tyle maja nalatane także nie ma się wcale co tu dziwic... moja ma ponad 850 i prawie identycznie sie zgadza z kazdym modulem i benzyniak...
Opublikowano

Jeżeli masz 530d to nikt nie miał potrzeby zmieniać tam LCM na poliftingowy bo właściwie pierwsze 530d posiadały "w sobie" wszystko oprócz wyglądu co jest w poliftach tzn. m.in. instalację i LCM 3.

Podpisuję się pod słowami borys1990

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za odpowiedzi, żeby nie było niedomówień...domyślam się, że omawiany tu egzemplarz nie ma takiego przebiegu jak na liczniku, po zużyciu wnętrza obstawiałem okolice 450 - 500tkm. Chociaż zużycie wnętrza nie zawsze jest miarodajnym wyznacznikiem, szczególnie w przypadku 15-letniego samochodu.

Jeżeli faktycznie ma 800tkm, to jestem pełen podziwu dla konstrukcji e39 :lol:

Przy okazji chciałem zapytać, daty wyświetlone przy każdym z modułów są datami ich produkcji ?

Opublikowano
Widziałem e90 z przebiegiem 650tysi i też nie było do czego się doczepić,a na zegarze oczywiśćie 120 tysi bo auto miało 5 lat.