Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Od niedawna jeżdżę F10 i jestem drugim właścicielem. W aucie z 2011 wymieniono wcześniej reflektory na poliftowe. W tej chwili nie działa mi poziomowanie (komunikat na zegarach oraz faktycznie świecą wyżej). Nie zauważyłem czy problem występował od początku czy coś zepsuło się po drodze (autem jeżdżę ok 3 miesięcy). W olsztyńskim autoryzowanym serwisie powiedziano mi, że "nie mogą nawiązać komunikacji między sterownikiem a lampą" oraz, że pomogą chętnie ale musiałbym kupić sobie stare reflektory (takie, na których auto wyszło z fabryki).

Poszukuję zatem kompetentnej osoby najlepiej z warmińsko-mazurskiego (Olsztyn), ewentualnie Trójmiasto, w ostateczności Warszawa, która podjęłaby się tematu zdiagnozowania i naprawy usterki/fuszerki. Drogą szeptaną dostałem kilka telefonów do osób zajmujących się BMW w Olsztynie ale żadna z nich nie grzebie przy F10. Zależy mi na osobie, która zna się konkretnie na tym modelu (tym przypadku z wymianą lamp). Dziękuję z góry za pomoc!

Opublikowano

Witam! W ASO myśleli chyba że po aktualizacji całego auta problem zniknie, ale z nowymi lampami nie mogą tego zrobić))

Nie trzeba nic kupować. Za poziomowanie lamp odpowiada moduł ICM który jest podłączony do czujników drogowego prześwitu. Jaki jest komunikat? Czy lampy poliftowe diodowe?

Opublikowano
Lampy nie są diodowe a komunikat już się nie wyświetla. Tzn. był widoczny ze dwa, trzy razy na początku (napis "usterka układu poziomowania" bodajże i ikonka halogenu). Właśnie próbowałem kombinacji żeby znowu się wyświetlił (kręcenie przełącznikiem od świateł) ale bez skutku. W menu o usterkach też nic nie widać. Komunikat pojawiał się tylko między zegarami po odpaleniu auta. Po włączeniu halogenów nie widać podnoszenia soczewki tylko wiązka od razu świeci w jednym kierunku.
Opublikowano

To jak w tej chwili jest? Ksenony świeca jak trzeba?

Pan na przełączniku świateł włącza w tryb auto i co jest dalej? Jeśli włączymy 0 a później A to lampy pójdą do dołu i do góry. Coś takiego teraz jest?

Opublikowano
W tej chwili jest tak jak napisałem, tzn po włączeniu ksenonów święcą od razu prosto (soczewka nie opada i nie podnosi się). Chodziło mi o to, że nie wyświetla mi się komunikat o usterce układu. A faktyczna awaria istnieje nadal.
Opublikowano
Podejrzewam że problem z tylnym czujnikiem drogowego prześwitu. Jeśli lampy świeciły do góry to raczej tylny. W samochodzie jest tak że jeśli jest problem z systemem poziomowania lamp to samochód żeby nie ślepic lampami kieruje ich w poziom podstawowy. To że nie widać usterki na zegarach nic nie znaczy, czasami komunikaty mogą znikać, ale są zawsze widoczne w programach diagnostycznych). Pan znajdzie kogoś że swojej okolicy kto ma Rheingold oraz Esys z odpowiednimi bazami, bo też możliwe że po zmianie lamp nie było to odpowiednio zakodowane). W razie czego jak Pan zamierza przyjechać do Warszawy mogę postarać się zdiagnozować na miejscu i pomóc ale nie gwarantuje nic, bo takiego doposażenia jeszcze nie robiłem.
  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Podbijam temat usterki poziomowania lamp w F10. Ostatnio dużo jeżdżę wieczorami w dalsze trasy i sporo osób mruga mi światłami pomimo, że jeżdżę na mijania. Od czasu do czasu wyświetla mi się komunikat między zegarami o awarii układu poziomowania reflektorów. Jestem drugim właścicielem a mój poprzednik wymienił halogeny na poliftowe (xenon).

Do tego doszedł temat kamery w prawym lusterku, która przestała działać. Tzn. czasem pokazuje obraz przez kilka-kilkanaście sekund i gaśnie. Zaryzykowałem i kupiłem nową ale po wymianie to samo.

Jestem z okolic Olsztyna ale jestem w stanie podjechać do Trójmiasta lub Warszawy jeżeli ktoś podjąłby się diagnozy. Uczciwa diagnoza/naprawa za uczciwe pieniądze. Do aso więcej nie zajadę bo mało się znają i stawki są kosmiczne. Prosiłbym o namiar na porządnego diagnostę od F10. Pozdrawiam!