Skocz do zawartości

TDS troche sie grzeje, cos syczy i paruje

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam taki problem:

Rano jezdzilem autem -ok 5km i wszystko bylo ok, potem postal jakies 1,5godz. i po przejechaniu ok 0,5km zaczelo cos syczec i zaczela isc para z pod maski, zjechalem szybko do boku, zgasilem samochod, podnioslem maske i przez chwile jeszcze syczalo (ok 10sek) i szla para z lewej strony silnika(okolice turbiny). Temperatura nie skoczyla, ale na wiatraku i innych elementach bylo troche plynu z chlodnicy.

Co moglo byc przyczyna takiego zachowania?

Moze pekniety jakis przewod?

Pozniej odczekalem jakies 40min. i dojechalem do domu(ok 3km) zatrzymujac sie i sprawdzajac czy wszystko jest ok. Wyglada na to ze teraz wszystko jest ok, plyn jest na takim poziomie jak byl.

Dodam ze 2 dni wczesniej troche mi sie zagrzal gdy stalem w korku(wskazowka wychylila sie o jakies pol centymetra w prawo), ale dlugo to nie trwalo (jakies 2min. i dojechalem do domu). Dlatego dzis przed wyjazdem sprawdzilem plyn w chlodnicy i wszystko bylo ok.

Dodatkowo zdarzylo mi sie kilka razy, ze przy wiekszych predkosciach tj. ok 180km/h temperatura zaczela isc do gory, ale gdy zwalnialem do 100km/h wszystko wracalo od razu do normy.(np. moge jechac non stop 160km/h i wszystko bedzie ok, ale troche przycisne i po chwili temp. skacze).

Na kompie pokazaly mi sie tez dzis komunikaty VERIF. FEUX FOSIT. oraz VERIF. NIV. LIQ. LAVAGE(moglem gdzies popelnic maly blad poniewaz nie wyswietla wszystkich lini)

Wkrotce wybieram sie do mechanika, ale wczesniej chcialbym znac jakies opinie co moglo sie stac.

Moze ktos wie co oznaczaja te komunikaty? W przydatnych linkach i w ogole na forum nic nie znalazlem.

pozdrawiam i czekam na Wasze opinie