Skocz do zawartości

E39 523i brak mocy, delikatne szarpanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie,

Problem, który zaraz opiszę i który męczy mnie i moje BMW od dwóch dni pojawił się pierwszy raz kilka miesięcy temu, ale następnego dnia już wszystko było okej, teraz jednak utrzymuje się od dwóch dni i raczej już "samo" się nie naprawi. Mianowicie:

Jak wspomniałem, kilka miesięcy temu w trakcie jazdy zauważyłem dziwną sytuację. Moje BMW zaczęło delikatnie szarpać i kiedy dodawałem gazu, auto ewidentnie rozpędzało się wolniej. Jako, że był to dzień pierwszych chłodnych dni jesienią a auto było zimne myślałem, że parownik od LPG nie ma odpowiedniej temperatury i musze odpowietrzyć układ. Okzało się, że to nie to, jednak objawy ustały. Wróciły 2 dni temu...

Może trochę więcej szczegółów. BMW E39 z 1996 roku, przed liftem, 1 vanos, bez kata, wspawana strumiennica, lpg Przebieg 320 tyś, 170KM. Problem ma się tak, że samochód mocno podupadł na mocy. Pedał w podłogę a beemka toczy się jak przysłowiowa taczka z gnojem. Delikatne szarpnięcia w okolicy 2 tys obrotów i delikatnie lepiej na wyższych obrotach, ale też nie tak jak powinno. Co ciekawe, jak dopiłuję ją do 5-6 tys obrotów gaz się rozłącza i czuć wyraźnego kopa kiedy wskoczy na benzynie, jednak jeśli ruszam od zera na benzynie też jest słaby, jak na gazie. Wydaje mi się, że dźwięk silnika przy gazie w podłogę jest jakby bardziej stłumiony , ale to akurat może mi się wydawać.

Kilka kwestii które być może mają znaczenie:

- 2 dni przed awarią były wymieniane klocki z przodu. Przeszło mi przez myśl, że może coś nie tak i auto jest cały czas częściowo na hamulcu, ale to by raczej nie pasowało, bo nastąpiło to dopiero 2 dni później no i kilka miesięcy wcześniej miałem dokładnie to samo.

- w tym samym dniu kiedy wymieniałem klocki odpowietrzałem też układ ogrzewania/chłodzenia bo dzien wcześniej puściła mi obejma na chłodnicy i wylało cały płyn.

- auto ma wycięty katalizator i wspawaną strumiennicę. bez hejtów, zrobił to poprzedni właściciel.

Pomóżcie, Panowie, co to może być? Jeśli macie jakieś pomysły ale potrzebujecie więcej informacji proszę pytać.

Opublikowano
dobrze odpowietrzyłeś układ? jedź na kompa może być przepływka, świece, fajki, cewki, jak i wiele innych rzeczy. jak podłączysz kompa to będzie coś wiadomo. tak to zgadywanka.