Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, moje pytanie dotyczy wymiany pokrywy rozrządu w moim bmw. Zastanawiam jak się do tego zabrać i co trzeba będzie zdemontować. Podejrzewam że oprócz tych wszystkich napinaczy, pasków i wentylatora będzie dochodziła miska olejowa. Zastanawiam się czy będzie trzeba ściągać głowice. Czy mógłby ktoś opisać mi krok po kroku co trzeba zdemontować i w jakiej kolejności? Z góry dzięki :)
Opublikowano

Kiedyś pytałem o to samo tylko do m47n 150km ale wygląda identycznie wiec tak

Albo ruszasz miskę albo głowicę innego wyjścia nie ma...ponieważ pokrywa jest zakleszczona pomiędzy głowicą a miską więc musisz poluzować jedną z tych dwóch rzeczy...

jeśli już to lepiej miskę ale wtedy samo poluzowanie jej nie wystarczy tylko trzeba ściągać bo potem zacznie cieknąć nie da rady tego uszczelnić.. jesli chcesz tam wymienić uszczelkę taka metalową to potrzebny będzie przyrząd do zablokowania rozrządu na dole tam pod pokrywą..dopiero wtedy łańcuch zdjąć i wymienić bo uszczelka jest pod łańcuchem.. mi też ciekło..i to dość sporo..aż po bloku się rozlewało.. a wydawało się,że z miski olejowej to leci...a to z góry ciekło... u mnie nawet jak wytarłem to po nocy mimo,że silnik nie odpalany juz była plama oleju.. okazało się,że wystarczyło dokręcić śruby..podczas dokręcania aż olej lekko wycisnęło czyli logiczne,ze była minimalna luka między uszczelką a pokrywą... od tego czasu cisza.. 0 wycieku.

Na pewno..termostat zdjąc główny..koło pasowe wału.. paski rolki... do tego trzeba uważać bo jak pewnie widzisz górna część pokrywy dociska do uszczelki pod głowicą(uszczelki wystaje trochę) i nie raz się ''spiecze''' i jak szarpniesz to urwiesz i masz wtedy koszty

do tego warto wymienić uszczelniacz wału w tej pokrywie rozrządu

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Stachu żyjesz! :mrgreen: już miałem zakładać temat czy przypadkiem rodzina tej Twojej sarny nie zemściła się na dobre :shock:

Sorry za ot :oops:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.