Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

w moim e90 330i zauważyłem, że spalanie w mieście jest zbyt duże. licząc według dystrybutora około 20l przy spokojnej jezdzie. w trasie natomiast spala bardzo mało. około 11l przy dosyc dynamicznej jeżdze,a ostatnio przy delikatniejszej wzieła niecałe 9l.

Co może być tego przyczyna. Odma w dobrym stanie, jedynie co może być ważne nie posiadam klapek DISA( tych większych, w kolektorze, http://i.ytimg.com/vi/3QkFI9LtmFA/hqdefault.jpg). mogą one mieć wpływ na spalanie w mieście??

Opublikowano

Aż 20L/100 km w mieście ? Jak robisz krótkie trasy kilka razy dziennie po zakorkowanym mieście to faktycznie spalanie w tych R6 3,0 znacznie podksakuje. W takich warunkach te silniki lubią wypić, ale nie aż tyle raczej. Ja mam E90 328i i w takich warunkach spalanie wynosi około 14-16l (może maksymalnie 17l przy dynamicznej jeździe w mieście na krótkich trasach).

W trasie od 7 do 11l w zależności od tego jak często korzysta się z maksymalnego przyśpieszania.

Opublikowano

wszytko to kwestia chęci:)

kiedyś miałeś 323i i w zimę jeżdżąc do pracy i do sklepu spalała średnio 17 w zimę a za to już w lato przy tych samych trasach około 13tu...

dla porównania kolega co ma 318i ostatnio mierzył to miał 16 :duh: przy takich krótkich przejazdach...

Opublikowano

Vanosy sprawne, jeden wymieniony był 2 tys. km temu. temperatura silnika dobra bo ciągle 94-96 stopni C.

Jakieś inne pomysły?? może te klapki DISA, które wyciąnąłem, bo się urwały??

Opublikowano
Moim zdaniem to normalne. 2.0d w automacie palił mi zeszłej zimy na krótkich odcinkach 10-13. Teraz mam 3.0d i pali mi w miescie od 13 do 15l(przy lekko dynamicznej jezdzie) a na trasie 7.
Opublikowano

Kolego w takim razie Twoje 3.0d pali Ci rowniez za duzo (jesli mowa o m57).

Najlepsze w tym to ze dla Ciebie to normalne spalanie a sam masz 3.0d :)

Nie ma opcji ze 330i pali normalnie 20 litrow, mi od 4 lat nigdy sie to nie udalo.

Edit:

* przy spokojnej jezdzie po miescie

:)