Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

od niedawna jestem posiadaczem E46 325i Touring z 2003r.

Problem dotyczy navi MK4 (duży ekran 16:9), mianowicie często pokazuje że jestem poza drogą, chociaż jadę po drodze. (satelity są widoczne)

Oprócz tego co jakiś czas zatrzymuje się w miejscu i kręci się w kółko :? pomaga dopiero ponowne włączenie zapłonu.

I jeszcze nie ma komunikatów głosowych (w chwili gdy mają się pojawić wycisza radio na chwilę i tyle) :cry:

Mam wgrane spolszczenie, v32 Sting_(up. by Sledz).

Proszę o pomoc w temacie :D

Opublikowano
Wyciągnij czytnik i zdejmij górną oraz dolną osłonę wtedy zobaczysz w jakim stanie jest środek. Miałem takie same objawy po zalaniu mk4.
Opublikowano

Vito 12 - miałeś rację. Wgrałem nową mapę (BMW Road Map Europe HIGH 2014 DVD2 SpeedCam SL) z prędk. 2x na Verbatim - nic nie pomogło.

Więc zdjąłem obudowy góra i dół i ... Masakra :shock: cała lewa część płytki był czymś zalana (zielony osad, coś w rodzaju kwasu z wylanej baterii) - aż dziwne że w ogóle działa. Nawet już nie próbowałem wgrywać nowszego softu. Pozostaje poszukać takiej płytki, albo całego MK4, chyba że koledzy mogą polecić jakiegoś magika od elektroniki :8)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak masz już takie wykwity to nie ma co ratować

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2c/PCB_corrosion.jpg

Możesz to zawsze spróbować wyczyścić, najlepiej schodzi wodą. Potem dokładnie osusz i zobacz jak to wygląda. Najważniejsze to slokalizować źródło wody. Gdzieś ci musi kapać. Nie uszczelnisz to następna płyta też Ci zgnije.

Opublikowano
Miałem tak samo i udało mi się uratować czytnik. Jeśli masz na dachu tą małą antenkę to obejrzyj ją dokładnie u mnie ktoś za nią złapał i zrobił minimalny dołek, a wtedy woda z dachu leci rynną na kable schowaną pod podsufitką prosto do do czytnika . :cry2:
Opublikowano

Nie mam anteny na dachu. Nie ma nawet śladu zacieku wody. Tak czy siak płytka w jakimś stopniu uszkodzona.

Na ebayu znalazłem taką samą płytkę (A2C53059510) za 200€, czyli tyle co cały czytnik mk4 na allegro (800-1000zł).

Wobec tego na razie pozostaje mi navigacja w telefonie :(

Jak by ktoś słyszał o fachowcu co umie/lubi to naprawiać to proszę o namiary :idea:

Opublikowano
A mieszkasz gdzie ???? W Australii ??? Niby jak można kogoś polecać jak się nie wie skąd jest potrzebujący :mad2: :mad2: :mad2:
W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco