Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam chcę kupić aluski do mojej poliftowej E46 320d wlasnie styling 135 i znalazłem takie 3km odemnie (oryginalne bmw ) tyle że jeżdzą przy piątce E60 i wszystkie są 8,5cala szerokości i mają założone opony 245/40 . Wiem że do E46 powinny być z przodu 8cali et47 a z tylu 8,5 et 50 i teraz mam do was pytanie czy te 8,5 cala zmieszczą mi się z przodu , nie bedzie problemu z ocieraniem ? czy te opony 245 nie bedą za szerokie ? . (mowa o 18")

Proszę o fachową rade i z góry dziękuję .

Pozdrawiam

Opublikowano
Mam takie na lato. Kupiłem je razem z autem, nie wiem jakie mają ET, ani nie wymiarów opon (zimują teraz u Szwagra), więc nie sprawdzę na już, ogólnie rzecz biorąc powinny pasować choć jazda na nich nie należy do komfortowych.
Opublikowano

Miałem kiedyś 8.5" z przodu i było ok :) Poza tym to jest tylko 0.5" różnicy, wydaje mi się że nie będzie żadnego problemu ;)

A jeśli masz tak blisko to podjedź i sprawdź :)

Opublikowano
no tak mam blisko , tylko gościu ma je założone i stwierdził ze jak sie zdecyduje to zamawia jakies tam inne dla siebie . Bedę musial go namówić i podjechać do wulkanizatora żeby mi je wyważył i sprawdził w jakim dokladnie są stanie .
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pamiętaj tylko, że jak w okolicy masz sporo kolein to na 245 z przodu będzie konkretnie nosić, nie dawałbym do e46 na przód więcej niż 225.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Jako że na ten model czaje się już od dawna - sprawdzałem i na tych od e60 może być problem z et - bo parametry ma inne niż te które pakowali seryjnie do e46 - może i by weszły, jak wszystkie inne ale kwestia ocierania, dobijania, rolowania rantów ...

Ja odpuściłem puki co ale jeśli już to konkret od e46 brać - na stronie możesz sobie właściwe parametry sprawdzić.

Dodatkowo - to już estetycznie - nie do każdego koloru, nadwozia i pakietu pasują.

Do mnie okazało się że raczej średnio.

Opublikowano
akurat o estetyke bym się nie martwił , oryginalny szary + czarne listwy , znalazlem jedną taka sztuke w necie i ładnie sie prezeontowała :) to co odradzacie mi kupna tych 4x8,5 ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak czytam co piszesz, ale według katalogu felg bmw to w e60 powinny być w oryginale takie:

http://felgenkatalog.auto-treff.com/

8x18 245/40R18 ET 20

8x18 245/40R18 ET 43

ET w zależności chyba czy ma napęd 4x4 czy tył. Ale każda ma 8'' a nie 8,5''.

Na tej aukcji np. jest taka. I ta wygląda na oryginał.

http://allegro.pl/oryg-bmw-18-m-pakiet-e60-xd-xi-4x4-is43-135-i4974929751.html

Opublikowano
to chyba nie pozostało mi nic innego jak sciagnać te aluski i zobaczycie co sie nich kryjne naprawde . Gosciu moze sam nie wiedziec dokladnie czy sa 8 czy 8,5 . Ale jakby co to te od e60 beda pasowaly bezproblemowo do e46 ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Najlepiej jak pojedziesz i sprawdzisz. Te z ET 43 powinny wejść, ale jak ma ET 20 to może być ciężko.
Opublikowano
u siebie mam 225/40 R18 8,5 cala z et 38 i jezdzi sie przyjemnie , nic nie obciera i zgralo sie idealnie z nadkolem wiec przy mniejszym et pewnie bedzie cos wystawac