Skocz do zawartości

E46 328 po E46 2.2l (320) warto ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , rok temu mialem wypadek moja BMW E46 2.2l 170km , 2002r lift.

Auto zostalo skasowane kompletnie , nie z mojej winy , gosciu wymusil pierszenstwo.

Dostalem pieniadze z odszkodowania i chce kupic kolejna E46 tylko z silnikiem 2.8 :mrgreen: :8) ( 1998-2000r )

Z starej E46 2.2l nie bylem za bardzo zadowolony , strasznie pila olej nawet 0.5l na 1500km , osiagi byly nawet ok , ale nadal czegos brakowało.

Panowie jak ma sie silnik 2.8 do 2.2 ? czy 2.8 jest duzo szybszy od 2.2 ? czy spalanie jest duzo wieksze ? Słyszalem ze 2.8 to jeden z najlepszych silnikow , bardzo trwały , ma ladnie rozlorzony Nm i ogolnie bardzo polecaja ten silnik , jego oznaczenie to M52 , a starej tej 2.2 to M54.

Panowie czy jest duza roznica miedzy tymi silnikami jesli chodzi o osiagi ? Przyspiszenie , zrywnosci itp.

Alternatywa jest jeszcze 2.5 192km , ale mowia ze juz lepiej kupic 2.8 bo ma wiekszy moment obrotowy i to juz legenadarny silnik i BWM i osiagi sa rewelacyjne..

Prosze o opinie , jakie beda wrazenia po przesiadce z nowszej poliftowej 2.2 170km maja swoje wady ( pijacy olej ) itp do zachwalanej 2.8..prosze o pomoc.:)

Opublikowano

ok , a tak pozatym co mozecie powiedziec o silniku 2.8 ? ma jakies wady ? Dane na papierze to wiadomo ale jak jest w zyczywisosci ? jest duzo szybszy od 2.2 ?

Prosze o jak najwiecej informacji.

Opublikowano

co do szybkosci bo widze ze cie to najbardziej interesuje

ja mam 2.8 w automacie + zmieniony kolektor ssacy i cos pomodzone z ukladem wydechowym (takie auto juz kupilem), na hamowni 212 kucy i chyba 320 Nm i objeżdżam kumpla w 2.2 manualu jak chce