Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zakładam temat którego nie mogłem znaleźć na forum więc proszę kto mógłby opisać działanie auto- Klimatyzacji, na zdjęciu ponumerowałem elementy które się w niej znajdują, proszę o objaśnienie ich działania. oraz jakie funkcje spełnia i jak można wykorzystać w 100% automatyczną klimatyzacje, bo większość z nas ją posiada ale nie umie jej wykorzystać, operując tylko mocą nawiewu i ustalaniem temperatury to tak jakby korzystali z Manualnej. która jest o polowe tańsza od automatycznej.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/fe32f834a1c2f06b.html

Trzeba Wiedzieć iż Klimatyzacja nie chłodzi gdy temperatura zewnętrzna jest poniżej +10C.

1- kierunek nawiewu, góra (tak zwany nawiew na szybę).

2- kierunek nawiewu , na wprost ( z kratek środkowych oraz bocznych).

3- kierunek nawiewu ,w dół (na nogi działa również pod fotelami i jest odczuwalny dla pasażerów z tyłu)

4- ????? Proszę o Opis działania

5- Włączenie Automatycznej Klimatyzacji??????? (proszę o opis działania)

6- Regulacja mocy nawiewu.

7- ????

8- ????

9- Przycisk "Rest" działa na wyłączonym silniku załącza wentylator który odzyskuje ciepło z rozgrzanego silnika wprowadzając je do wnętrza pojazdu.(akumulator musi być sprawny i zakodowany).

10- Włączenie Maksymalnego nawiewu na szybę przednią( uruchamia się numer 11) dlaczego????

11- Włącznik Klimatyzacji

12- ogrzewanie lusterek oraz tylnej szyby.

Dlaczego Warto zainwestować w Automatyczną Klimatyzacje?

Jakie są Plusy?

Jak z niej Korzystać?

Co daje w czym pomaga?

Używanie w lecie używanie w zimie?

Spostrzeżenia?

Pozdrawiam!

Pokonując granice własnej wytrzymałości,

Wznosisz się na wyżyny własnych umiejętności,

Bo to życie oferuje nam dziś wiele możliwości,

A ty łap los w swoje ręce nadal bądź duchowo mocny!

P.S Ryszard Andrzejewski (PEJA)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

ponizej moje wytlumacznie:

Trzeba Wiedzieć iż Klimatyzacja nie chłodzi gdy temperatura zewnętrzna jest poniżej +10C.

1- kierunek nawiewu, góra (tak zwany nawiew na szybę).

2- kierunek nawiewu , na wprost ( z kratek środkowych oraz bocznych).

3- kierunek nawiewu ,w dół (na nogi działa również pod fotelami i jest odczuwalny dla pasażerów z tyłu)

4- ????? Proszę o Opis działania

=> funkcja pomaga w odparowaniu szyb przy maksymalnym wykorzystaniu klimatyzaji po przez szybkie klikniecie jednego przycisku!

5- Włączenie Automatycznej Klimatyzacji??????? (proszę o opis działania)

=> funkcja Auto utrzymuje zadana temperature w samochodzie bez potrzeby ciaglej ingerencji. Ustawisz 21stopni i taka temperature utrzymuje.

6- Regulacja mocy nawiewu.

7- ????

8- ????

=> przelaczanie ukladu zaciagania powietrza z zewnatrz/wewnatrz.

9- Przycisk "Rest" działa na wyłączonym silniku załącza wentylator który odzyskuje ciepło z rozgrzanego silnika wprowadzając je do wnętrza pojazdu.(akumulator musi być sprawny i zakodowany).

=> oraz temperatura silnika musi byc powyzej 70stopni C.

10- Włączenie Maksymalnego nawiewu na szybę przednią( uruchamia się numer 11) dlaczego????

=> funkcja przydatna kiedy masz zaparowana przednia szybe... funkcja 11 wlacza poniewaz zimne powietrze odparowywuje szybciej szyby niz w przypadku cieplego i wilgotnego powietrza...

11- Włącznik Klimatyzacji

12- ogrzewanie lusterek oraz tylnej szyby.

Dlaczego Warto zainwestować w Automatyczną Klimatyzacje?

=> WYGODA!

Jakie są Plusy?

=> bezobslugowosc, mozliwosc ustawienia temperatury dwustrefowo.

Jak z niej Korzystać?

=> wszystko masz opisane !

Co daje w czym pomaga?

=> spokoj za kierownica!

Używanie w lecie używanie w zimie?

=> bez znaczenia, wygoda i koniec kropka!

Spostrzeżenia?

=> kupuj z automatyczna klimatyzacja!

Pozdro!

P

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

ciekawe bo mam reczna a praktycznie nic nie dotykam

jedyne co to w lato wciskam snieżek. mam nawiew na 25% kierunek nawiewu 70% nogi 30% rece temp. na pograniczu niebieskiej i bialej kreski. byc moze na trasach dluzszych klima automatyczna jest lepsza. ale mnie doprowadza do bialej gorączki to co e60 robi z nawiewami w trybie auto. w zime zanim wlacza sie nawiewy uplywa zbyt dlugo wiec szyby zaparowane trzeba grzebac... w lato jak wsiadam wentylator wkreca takie obroty ze wlosy w nosie wyrywa. w 1er mam raz ustawione i uwazam ze ten pol automat jednak praktyczniejszy, wada jest jego nędzna estetyka