Skocz do zawartości

E34 [M20B25] Problem z odpaleniem.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, problem taki jak w temacie. Opisując problem wygląda to tak...

Auto z silnikiem m20b25 z gazem. Zawsze odpalane na benzynie - przełączane na gaz po nagrzaniu poza niebieskie pole (gaz zwykłe generacji nie sekwencja).

Od jakiegoś czasu zdarzy się że nie odpala na benzynie co jest bardzo uciążliwe gdyż ciężko odpala na gazie. (nawet nie chce go tak zapalać)

Natomiast gdy zapali na gazie później jedzie na benzynie. Wszystko wygląda wtedy niby dobrze. Także odpala rano na benzynie bezproblemowo aż do momentu gdy mu sie coś odwidzi i pojawia sie problem.

Problem pierwszy raz pojawił się gdy na zewnątrz nie było ujemnych temperatur.

Auto kręci, odpala na chwile po czym gaśnie a później już można kręcić aż w nieskończoność i tak nie zapali.

Co sprawdziłem...

Po zdjęciu przewodu paliwa przy kręceniu benzyna jest podawana - nie wiem czy pod odpowiednim ciśnieniem gdyż tego nie jestem w stanie stwierdzić.

Po podaniu + na bezpiecznik pompy słychać że pracuje a wężyk paliwa robi się twardy.

Regulator ciśnienia podmieniłem na inny ( nie wiem czy sprawny) ale objaw ten sam.

Podmieniłem tez moduł sterujący w skrzynce bezpieczników ten szeroki ale nadal to samo.

Pompa nie wiem w jakim jest stanie ale przy 30l paliwa czasem słychać ją nawet stojąc za autem.

(tutaj nie wiem czy po zdjęciu przewodu podającego paliwo , benzyna powinna być pod jakimś ciśnieniem? trysnąć? czy w wężu ma stać paliwo?)

Kolejna rzecz to taka, że gdy pokręcę parę razy i wyciągnę bezpiecznik pompy to auto odpala na 2-3sek po czym znów gaśnie.

Kręcę z bezpiecznikiem nic - gdy go wyciągnę znów na chwilę odpali. Włożenie bezpiecznika w momencie gdy pracuje nic nie daje - dalej gaśnie.

Nie wiem co jeszcze sprawdzić gdyż pompę chciałbym wymienić w ostateczności dlatego proszę o jakieś sugestie pomysły...

• 1 miesiąc temu...