Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie mam taki maly problem. A mianowicie czy wie ktos moze z was skad moge wziasc 12V z orginalnej wiazki do Autoalarmu?

Z tego co sie do tej pory dowiedzialem to jest on w wiazce Can-bus i podejrzewam, ze tam nie ma +12V.

Nie wiem jakie ma napiecie syrena- ta w tylnym zderzaku/nadkolu po prawej stronie? Gdzies czytalem, ze to nie takie proste wziasc z niej +12V, ale czy to prawda, to niepotwierdzone. Moze ktos z was zakladal lub opracowywal Orginalny Autoalarm w e60/e61 i wie gdzie przeplywa +12V.?

Opublikowano
Woltomierz w łapki i na pawno znajdziesz do centralki dochodzi zasilanie

No tak tez myslalem, ale zanim rozkrece pol auta myslalem, ze moze ktos z was mi podpowie gdzie bede w stanie te +12V z seryjnego alarmu zapozyczyc :oops:

Moze opisze krotko o co mi chodzi:

Alarm mam seryjny od nowosci w aucie, dokupilem sobie sterownik(gadzet) do uruchamianie Webasto przez telefon.

Wszystko dziala jak nalezy- dzwonie sobie do samochodu, on przelacza mi na zajete(zadnych kosztow polaczenia) i za pare sekund oddzwania mi potwierdzajac , ze wlaczyl Webasto( ja nie odbieram, po pieciu sygnalach sie wylacza- zadnych kosztow).

Ten gadzet ma rowniez inne funkcje- zapytanie o temp. moze wlaczyc/uruchomic wlacznie trzyech innych odbiornikow itp.

Posiada rowniez funkcje powiadamiania mnie i dodatkowo jeszcze czterech innych zaprogramowanych przezemnie nr. telefonow o wlaczeniu sie alarmu samochodowego przez Sms i polaczenie telefoniczne, ale musze mu zapodac +12V z Alarmu...

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kable do syreny to A9-A11 na str. 14 punkt 6. Kabelbaum A verlegen. Tam jest (+).

(+) to przewód A6 lub A11 czerwono/czarny i idze że skrzynki do syreny, lusterka i modułu ultraszalowego w podsufitce.

A7 też będzie (+) i idę do lusterka.

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano

Dzieki speed 1211.

Namierzylem te kable. ale w zasadzie nic mi one nie pomogly. Tam plynie caly czas +12V niezaleznie od tego czy alarm jest wlaczony, czy wylaczony.

Ja szukam kabla, gdzie po wlaczeniu sie Alarmu zmieni sie napiecie z 0 V na 12V, lub odwrotnie z 12V na 0 V. Ten Gadzet zapamietuje podpiete napiecie i po jego zmianie dzwoni do mnie.

Pomierzylem te kable i w zasadzie niewiele sie zmienia miedzy Alarm w uspieniu i po wlaczeniu( minimalne odchyla na Voltomirzu o pare dziesietnych).

Odlaczylem tez syrene od Alarmu i wtedy wlacza sie syrena od klaksonu...

Czy wie ktos na jakiej zasadzie wlacza sie seryjna syrena- myslalem, ze traci napiecie i to wywoluje w niej alarm- pomylilem sie :oops:

A raczej na jakiej zasadzie wywoluje sie Alarm w E61- masa jest rowniez caly czas.

Jest mozliwosc w okablowaniu alarmu znalesc kabel w ktorym zmienia sie napiecie lub masa?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

http://i1033.photobucket.com/albums/a419/speed1211/wds/90ce4cb8-ed26-4599-bfc3-8e04a1a7c9d0_zps8942e288.png

Niestety az tak dobrze nie znam sie na czytaniu diagramow.

Jedyny kabel ktory moge sobie wyobrazic ze tam jest napiecie tylko podczas alarmu to zielono/czarno/niebieski przechodzacy miedzy lusterkiem a modulem ultradzwiekowym (DWAL)

lub ktorys kabel idacy z modulu ultradzwiekowego do CAS, jest to kabel zolty lub czarny ale w to raczej watpie bo sa polaczenia do szyberdachu wiedz bedzie to raczej sygnal.

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano

Miales na mysli- zirlono/czarno/zolty ? Ten, ktory idzie do diody pod lusterkiem?

Raczej to tez nie bedzie to, poniewarz podczas aktywacji alarmu dioda zaczyna mrogac- czyli napiecie by sie tam zmienialo, a to z koleji powodowaloby wlaczenie nadajnika i telefonu do mnie, mimo, ze alarm by sie nie wlanczal.

Wyglada na to, ze alarm jest calkowicie sterowany Can Bus em i tu nic nie wskoram :duh: