Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. ostatnio padl mi przepływomierz w mojej beatce i wzialem od kumpla tylko ze od 2.0. i problem jest w tym ze na benzynie nie da sie jechac. tzn da sie ale tylko muskajac gaz bo jak da sie wiecej to dławi. na gazie natomiast chodzi dobrze tylko jest duuuzo slabsza. róznie sie tylko tym ze ta ma wejscie na 5 pinów a tamta stara miala na 4. slyszalem ze da sie tą od 2.0 podregulowac pod 2.5. co wy na to ?
Opublikowano

Różne cuda się dzieją ale użycie słowa "podregulować" jest tutaj zdecydowanie nadużyciem. Niestety nigdy nie miałem w dłoni tych przepływomierzy to nie jestem w stanie powiedzieć na czym polega różnica między nimi - wiem za to tyle, że na pewno muszą różnić się charakterystyką (wartość rezystancji zależna od wychylenia klapki). Jest oczywiście sposób aby zamontować inną przepływkę - zamiast objętościowej montaż masowej (nawet widziałem na zdjęciach) ale wymaga to wiedzy z dziedziny elektroniki. Po prostu trzeba "zbadać" charakterystykę przepływomierza fabrycznego oraz tego którego chce się zamontować. Następnie zbudować mały układ elektroniczy, który zamieni jeden sygnał z "nowej" przepływki na ten "właściwy".

Kup po prostu właściwą przepływkę.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

witam, przepraszam że w tym temacie zadaje drugie pytanie, ale nic podobnego nie znalazłem.

Również mam ten silnik i teraz problem - na zimnym auto co jakis czas spada z obrotów i od razu wskakuje na wyższe, po czym powoli opada, myślałem że są to objawy silniczka krokowego, ale po rozgrzaniu falowanie jest zdecydowanie mniejsze. Kable od świec i świece były wymieniane, czy może byc to wina przepływomierza ?

pozdrawiam