Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Otóż sprawa przedstawia się następująco.

W piątek (05.05.2006) postawilem samochód BMW 323ti Sedan przed domem i wyjechalem do niemiec BMW 320d E46 :P Ale po powrocie (Niedziela 07.05.2006) wsiadlem do mojej E36 i odpalilem silnik, a moim oczom ukazały się 2 świecące kontrolki ASC+T i ABS.

Żaden z tych układów teraz nie działa (sprawdziłem :-( )

Co się mogło stać. Auto było na 100% nie ruszane przez nikogo bo tylko ja mialem przy sobie kluczyki.

Jak sądzicie czy reset DME przez odłączenie akku na 30min coś pomoże? Jeśli tak to czy po tym resecie trzeba robic coś specjalnego(jakeś ustawianie na kompie czy coś)?

Pozdrawiam i prosze o odpowiedź!

[bMW... i wszystko jasne]
Opublikowano
najprawdopodobniej padł jeden z czujnikow obrotów koła. Czy pozostałe wskazania są OK? (predkosciomierz, etc)

pozdrawiam

t.

Opublikowano
najprawdopodobniej padł jeden z czujnikow obrotów koła. Czy pozostałe wskazania są OK? (predkosciomierz, etc)

Wszystkie wskasania są ok. tylko nie dziala abs i asc+t.

[bMW... i wszystko jasne]
Opublikowano

czyli na 99% czujnik. Jesli masz na podmianke do mozesz sie pobawic w diagnoze przez podmiane. choc raczej odradzam, bo stare czujniki sa bardzo kruche i moga sie rozpasc przy probie pomiany. Najlepiej pojechac "na komputer" - powie co jest nie tak i z ktorym kolem.

Czujniki te podaja do sterownikow obu systemow informacje o predkosci obrotowej kół. Na ich podstawie oraz na podstawie, powiedzmy gazu i hamulca (czyli czy auto hamuje czy przyspiesza) dzieja sie rozne historie z przyhamowywaniem kol (ACS) lub luzowaniem hamulcow (abs). Jesli wiec jeden czujnik nie dziala oba systemy sa wylączone

pozdrawiam

t.