Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, kilka miesiecy zakupiłem bmw e36i compact rocznik 95 z jedna usterką-temperatura biła do 130stopni, prawdopodobnie była to uszczelka pod głowicą. Udałem się do mechanika, jednego, piątego.(kazdy inne teorie) Zacząłem od chłodnicy-wymieniłem, potem wziął się za głowice, była sprawdzana, planowana i wszystkie uszczelki wymienione. Odkąd kupiłem auto termostat był wyjęty. Kiedy odebrałem auto pojezdziłem jakies 100km i dalej bije temperatura.Ostatnio zakupiłem głowice, wstawili ją i dalej temperatura wskakuje. Ciepła nie podaje, wiatrak działa popranie, jeden z mechaników zwrócił uwagę na korek od plynu chlodniczego, fakt-nie ma uszczelniaczy , czy ma to coś do temperatury? Nie wiem jak pompę wody sprawdzić. Kiedy jest ciśnienie jedna z rur jest zimna, natomiast kiedy odkręciłem korek zaczęła sie ciepła ta druga robić. Może to chłodnica coś blokuje? Jestem zielony jesli chodzi o motoryzację i chciałbym zwrócić się o pomoc, jakaś rade.

Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt:)

Opublikowano
poszukaj mechanika w twoim rejonie który jest polecany bo to niemozliwe zeby nie znaleźć przyczyny tym bardziej że jest to czysta mechanika i fizyka płynów. Jesli jest płyn, jeśli jest chłodnica i jest pompa to musi chłodzić. Moze nie masz już łopatek na wirniku pompy, albo po prostu pompa stoi. Sprawdz węze czy robią się ciepłe przed i za termostatem, czy chłodnica robi się ciepła i gorąca. Najmniej spotykana usterka to chyba zatkane kanały wodne w silniku ale to 1% usterek może jeśli chodzi o grzanie silnika.
szukam
Opublikowano

zamontuj nowy termostat, odpowietrz dobrze układ chłodznia

jesli nie jest dobrze odpowietrzona moze sie grzac silnik i z nawiewow nie bedzie leciało ciepłe powietrze

ogrzewanie i dmuchawa na full, dolewaj płynu jak bedzie ubywało, co jakis czas odkrecaj korek od zbiorniczka wyrównawczego, tylko uwazaj powoli bo jak sie za duze cisnienie wytworzy zebys krzywdy sobie nie zrobił, mozesz jeszcze poczytac jak sie odpowietrza ale ja odpowietrzyłem bez usickania wezy i bez wykrecania specjalnego korka do odpowietrzania k.zbiorniczka wyrównawczego. Mi sie udalo, mam nadzieje ze Tobie tez sie uda. Wesołych :)

Opublikowano

Okej, dziękuje za odpowiedź! Odpowietrzany był wiele razy, teraz na nieszczęscie maski nie domknąłem-pojechałem sprawdzić i wróciłem bez szyby:-D

Jesli cokolwiek bede wiedział na ten temat podzielę się relacją. Jeszcze raz dziękuje i życzę Wesołych % :-)