Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dodaję nowy temat bo w tamtym zrobilem błąd dziekuję za naprowadzenie.

Witam

Mam problem z czujnikami w BMW e60 525d 2004r

Problem polega na tym ,ze w zadnym czujniku nic nie słychac nic nie czuć..

Wyskakuje błąd: no warnings from park distance control pdc nie widze w necie podobnych tematów o takim błędzie.

Skoro nic nie działa to postanowiłem sprawdzic czy do modułu PDC w kole zapasowym dochodzi prąd. TU DAJE LINK DO ZdJECIA MODUŁU http://zapodaj.net/d4c4c03a57ef2.jpg.html I TAM JEST pokazane ,ze jak rozebrałem moduł to w module jest prąd ale na bolcach w 2 pozostałych wejściach nie ma. Czy tak ma być? Czy do czujników nie dochodzi prąd? czy modół nie podaje?

Próbowałem z przekrecona stacyjka i bez tez zawsze to samo.

Prosze o odp czy ma byc tam prad czy to przez moduł?

Dodaję moj filmik z yt moze bedzie bardziej wiadomo o co chodzi. Proszę oglądać od 18 sek. widac na płytce ,ze prąd jest ale na pozostałe wyjścia od czujników nie ma prądu. czy tak ma być?

Opublikowano

A może był by ktoś tak miły i miał by chwilę żeby odczepić jedną koncówkę od modułu i sprawdzł by czy jest na tych bolczykach prąd? nie trzeba otwierac modulu aby odpiąć wtyczke tylko te wieksze bo mała podaje chyyba prad bo tylko tam jest i juz te bolczyki wystają.

aby dotknac probowka.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Zrób diagnozę komputerem.
Opublikowano

Byłem u jednego to nie wiedział gdzie jest problem. Mowi a moze to a moze gdzies porzyczy modol i sie sprawdzi i sie na tym skonczylo bo nie porzyczyl...

2 diagnosta mowi ,ze pewnie to cos z wiazka z tylu i ze trzeba by zdjac zderzak i sprawdzic to tak zrobiłem i nic.. wszystko wyglada ok. nie wiem czy jest sens sprawdzac cokolwiek skoro nie wiem czy tam powinien byc prad?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wiedz z tego co widze na rozpisce pinow powinno byc napiecie na pinie 5, 6, 7, i 8. Sprawdzales czy idzie napiecie po wbiciu wstecznego?

Pin 1, 2, 10 i 11 to masa

Pin 12, 13, 14, 15 to sygnal

Niestety opis dzialania jest w TIS-ie a jego akurat nie mam pod reka

Funktionsbeschreibung siehe BMW Technik:

TIS -> Dokument -> SI Technik -> SBT-Nummer eingeben

SBT-Nummer:

66 01 03051

ale jest opis z ruskiego TIS-a, przetlumacz sobie na polski

http://tis.bmwcats.com/doc1088908/

Pinbelegung am Stecker X18013

Pin_Rodzaj________Oznaczenie /rodzaj sygnalu_______Polaczenie/Wskatzowka pomiaru

1 M Masa czujnika ultradzwiekowego________________czujnik ultradzwiekowy tylni prawy

2 M Masa czujnika ultradzwiekowego________________czujnik ultradzwiekowy tylni lewy

3 nicht belegt

4 nicht belegt

5 A napiecie zasilania czujnika ultradzwiekowego_____czujnik ultradzwiekowy tylni srodkowy prawy

6 A napiecie zasilania czujnika ultradzwiekowego_____czujnik ultradzwiekowy tylni srodkowy prawy

7 A napiecie zasilania czujnika ultradzwiekowego_____czujnik ultradzwiekowy tylni prawy

8 A napiecie zasilania czujnika ultradzwiekowego_____czujnik ultradzwiekowy tylni lewy

9 nicht belegt

10 M Masa czujnika ultradzwiekowego_______________czujnik ultradzwiekowy tylni srodkowy prawy

11 M Masa czujnika ultradzwiekowego_______________czujnik ultradzwiekowy tylni srodkowy lewy

12 E Sygnal czujnika ultradzwiekowego______________czujnik ultradzwiekowy tylni srodkowy prawy

13 E Sygnal czujnika ultradzwiekowego______________czujnik ultradzwiekowy tylni srodkowy lewy

14 E Sygnal czujnika ultradzwiekowego______________czujnik ultradzwiekowy tylni prawy

15 E Sygnal czujnika ultradzwiekowego______________czujnik ultradzwiekowy tylni lewy

16 nicht belegt

17 nicht belegt

18 nicht belegt

http://i1033.photobucket.com/albums/a419/speed1211/wds/2_zps81c1b890.jpg

http://i1033.photobucket.com/albums/a419/speed1211/wds/1_zpsc4cf369e.jpg

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
Już pisałem Ci w innym temacie... Jedz na kompa. Ale zrób to DIS'em :cool2: I całą "procedurę naprawczą" (potrzeba zdjąć obydwa zderzaki bo trzeba odpinać po kolei czujniki) A być może i INPA wskaże usterkę który ma swój indywidualny KOD. Oczywiście "mechanicy" żadnego takiego kodu Ci nie dali ?

E60 535xd+++ + 8hp70x

Individual project by mnichu