Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam dzisiaj koło galerii Kazimierz w Krakowie gość swoim Lancerem wpadł w poślizg i oczywiście obdarł wszystkie samochody które stały na Al. Daszynskiego w tym też mój;/;(((( cały tylny zderzak;( Gośćia straty lancera to 39tyś zł bo niby jakiś na fuul tuning wylał olej ze skrzyni olej z silnika itd itd... ale kij z nim, spisaliśmy oświadczenie i teraz pytanie czy mogę zrobić naprawę bez gotówkową? oczywiście z jego OC, chciałbym takową naprawę zlecić w ASO plus sprawdzenie geometrii bo auto się troszkę slizgło...;( tak mi się wydaje... :mad2: i gdzie w Krakowie w Aso Mają blacharnie i to jest do ogarnięcia?

Pokonując granice własnej wytrzymałości,

Wznosisz się na wyżyny własnych umiejętności,

Bo to życie oferuje nam dziś wiele możliwości,

A ty łap los w swoje ręce nadal bądź duchowo mocny!

P.S Ryszard Andrzejewski (PEJA)

Opublikowano
Oddałem do BMW Dobrzański, zobaczymy co z tego wyjdzie, oczywiście musiałem podpisać ich "zabezpieczenia gdyby Ubezpieczyciel nie chciał zapłacić lub się wycofał". ale mam nadzieje że takich problemów nie będzie, auto zaczną robić gdy wszystkie formalności z " Wartą" załatwią.

Opublikowano

Rozliczenie bezgotówkowe szkody z OC

Drugą metodą zlikwidowania szkody z OC jest naprawienie samochodu w sposób bezgotówkowy. Zachęcamy do takiej metody, ponieważ z perspektywy przeciętnego poszkodowanego wydaje się ona znacznie przyjemniejsza. Nie musisz walczyć o wyższą wycenę, negocjować i przedstawiać swoich kosztorysów. Jak wygląda taki proces likwidacji krok po kroku?

Wybierasz warsztat, który naprawi samochód (może być zarówno autoryzowany, jak też standardowy, najlepiej w pobliżu Twojego miejsca zamieszkania).

Podpisujesz upoważnienie dla stacji naprawczej, w którym wyrażasz zgodę na przekazanie kwoty odszkodowania na rzecz serwisu.

W warsztacie okazujesz kosztorys sporządzony przez ubezpieczyciela. Gdyby jednak mechanik ze stacji naprawczej stwierdził, że w wycenie jakiś element nie został wyszczególniony, serwis kontaktuje się jeszcze z towarzystwem ubezpieczeniowym sprawcy, żeby zlecić dodatkową inspekcję (chodzi o to, żeby wykluczyć sytuację, w której auto zostanie naprawione, a firma ubezpieczeniowa zakwestionuje zasadność reperacji lub wymiany jakiejś części).

Towarzystwo ubezpieczeń na podstawie Twojego oświadczenia przesyła kwotę wynikającą z ich kosztorysu do wybranego przez Ciebie serwisu.

Warsztat naprawia samochód oraz przesyła fakturę do ubezpieczyciela, żeby uzupełnił odszkodowanie o różnicę wynikającą z kosztorysu i faktury.

Ty odbierasz sprawny samochód, a ewentualne negocjacje między serwisem a firmą ubezpieczeniową odbywają się bez Twojego udziału.

W takim modelu nie musisz martwić się o to, czy wycena towarzystwa wystarczy na pokrycie kosztów naprawy samochodu. Te ceny wynikają z faktury, a zatem masz „żywy” dowód na to, ile konkretnie wyniosło przywrócenie stanu poprzedniego sprzed zdarzenia.

Oprócz wycen naprawy w oparciu o części nieoryginalne, ubezpieczyciele stosują niekiedy również tzw. amortyzację lub tzw. urealnienie wartości części, twierdząc że część jest wyeksploatowana.

Trzeba pamiętać, że co do zasady poszkodowanemu przysługuje odszkodowanie z uwzględnieniem części nowych. Ubezpieczyciel musi wykazać, że naprawa z częściami nowymi prowadzi do wzrostu pojazdu jako całości, jeżeli chce zastosować amortyzację.