Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam malutki problem z niunia i nie bardzo wiem za co się zabrać... Co jakiś czas od wykasowania check engine powraca on na nowo. Mniej więcej po przejechaniu 300 kilometrów., komputer podpięty i wyszło iż mój pojazd dokonuje długoterminowych korekt paliwowych (chyba grozi to wypaleniem zaworów). Błąd jaki się pojawia to absolute pressure sensor. Zrobiłem próbę dymna i wyszło ze naokoło kolektora ssacego wydobywa się dym. Moje pytanie-a to: czy mógł pęknac kolektor ssący? Czy winne uszczelki pod kolektorem? Czy też może coś innego? Jakiś czas temu robiłem uszczelniacze zaworowe i problem pojawiać się zaczął krótko po tej wymianie. Może to ma coś wspólnego z nieszczelności?
Opublikowano
Kolego ja niestety nie pomogę, ale czy mogę mieć pytanie jak dokładnie robisz ten test dymny? Ja u siebie również szukam ewentualnej nieszczelności, ale nie wiem za bardzo jak do tego testu przystąpić.
Opublikowano

test dymny robili mi w serwisie w UK. nie wiem dokladnie jak to zostalo przeprowadzone ale cena ktora mi podali za ewentualne zlikwidowanie nieszczelnosci w UK ( cena samej roboty 2.5 tys funtow) odrobine mnie przerazila. Pewnie sam zaczne dlubac a zaczne od wymiany uszczelek z kolektorem ssacym. zasugerowali ze pod kolektorem sa jakis plastikowe rurki ktore lubia pekac i wtedy tez taki efekt jest (absolute pressure sensor error) wiec, tak czy inaczej sciagajac kolektor bede mogl i ta reszte sprawdzic... myslalem tez od razu o wymianie rurki bo w koncu mam nalatane 300k kilometrow:D

Choc nie ukrywam ze liczylem iz ktos moglby nakierowac mnie odrobine w moich przyszlych poczynaniach.

Opublikowano
Rozumiem, chociaz bardziej zalezaloby mi na poznaniu metody tego testu, czy jestem w stanie sam to zrobic w garazowych warunkach.