Skocz do zawartości

[E36 320i] Paliwo tylko w lewym zbiorniku, podciśnienie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam państwa!

Otóż od jakiegoś czasu mam wielki problem z moim BMW.. Otóż pare razy zdarzyła mi się sytuacja, w której wskaźnik paliwa pokazuje, że paliwo jest (wskazówka jest w okolicach znacznika 15), mimo to do przodu nie jest podawana dostateczna ilość paliwa - pare razy auto stanęło mi całkiem i nie mogłem nic poradzić - musiałem zapieprzać z kanistrem.

Problemy zaczęły się całkiem niewinnie - najpierw pompka paliwa (nie ważne czy auto było zatankowane czy nie) zaczęła piszczeć, następnie auto zaczęło nie jeździć na benzynie - po wyjściu z auta i odkręceniu korka - zasysanie powietrza do środka - bardzo mocne.

Niestety, problem zaczął przeszkadzać mi dopiero dzień przed wyjazdem do anglii (gdzie teraz siedze, wcześniej jeździłem tylko na LPG, ale stwierdziłem, że na paliwie też muszę jeździć jakby co). Więc jedyne co zdąrzyłem zrobić to dwie małe dziurki w uszczelce od korka wlewu paliwa - i to rozwiązało problem - przynajmniej tak mi się wydawało..

Niestety, ale problem nie ustępował, auto arz mi niemal stanęło na autostradzie - wszystko jest wporządku jeśli mam zatankowane auto powyżej połowy - niestety pływaki nie pokazują mi tego odpowiednio i widze, zę mam zatankowane tylko np. 15l (gdy zatankowane jest ok 3/4 baku). Czuje też, że pływaki się zacinają bo bardzo często wskazówka wisi w tym samym miejscu mimo iż jeżdżę na benzynie - a czasem pokazuje 15l i auto przestaje jeździć bo jak się okazuje - w prawym zbiorniku (za pasażerem) nie ma ani mililitra benzyny..

Zastanawiam się czy udrożnienie rurki od odpowietrzenia układu i ponowne uszczelnienie korka pomorze? Jeśli nie to co zrobić?

Problem byłby dawno rozwiązany, gdybym nie siedział w anglii - a tutaj żaden mechanik nie umiał sobie z tym jeszcze poradzić - więć pytanie, jak rozwiązać ten problem? Znacie może jakiegoś dobrego mechanika na północy anglii (yorkshire: sheffield, leeds, bradford, manchester) który mógłby coś poradzić?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc!

Opublikowano

Do sprawdzenia układ odpowietrzania zbiornika-filtr,zawór,przewody,zasilanie zaworu.

Co do paliwa w jednej tylko komorze,to opisów znajdziesz wiele-dość częsty problem.Sprawdz czy nie pozaginały się przewody paliwowe w zbiorniku.

Opublikowano

Przewody wyglądają całkiem ok, przedmuchaliśmy je kompresorem w środku jeden przewód i przewodzi raczej normalnie - rozbierało to paru mechaników i nie było w stanie stwierdzić problemu, dlatego zwracam się do forum ;/

Czy moje rozwiązanie na uszczelke dziurawą na coś wpływa, czy może być to przyczyną niedziałającego przepływu paliwa w baku?