Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Mam mega problem z samochodem. Zaczęło się od małego ubytku płynu chłodniczego ale głównie jak jeździłem po trasie. Dolewałem o jakiś czas płynu i było ok. Wyciek niestety był coraz większy. I już na koniec nie było ważne czy jeździłem po mieście czy w trasie to musiałem dolewać duże ilości płynu. Na dodatek zauważalnie auto zaczęlo dymić na biało (nie błękitnie czy szaro). Obecnie silnik jest po wymianie uszczelki pod głowicą (głowica sprawdzona i nie ma uszkodzeń) a płyn dalej ubywa.

Mechanik nie może sobie poradzić. Powiedział mi, że płyn pojawia się w odmie ale nie wie skąd się tam bierze.

Dymi na rozgrzanym silniku bardziej. Stan oleju od początku się nie zmieniał (nie ubywał i nie wzrastał). W płynie nie było również śladów oleju. Nie jest to również zewnętrzny wyciek (sprawdzane).

Ostatnio wyczytałem że może to przez chłodnicę spalin. Mechanik powiedział mi, że nie ma tego w moim silniku. Czy każdy silnik m47n ma chłodnicę spalin? Bo on mówił o chłodnicy EGR a nigdzie nie znalazłem info czy to to samo. Może w tym jest problem?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Były wersje bez chłodnicy spalin i termostatu egr, szukaj wycieku z pompy wody lub termostatu głównego.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Były wersje bez chłodnicy spalin i termostatu egr, szukaj wycieku z pompy wody lub termostatu głównego.

Na takie odpowiedzi czekałem :) Jutro sprawdzam te dwie opcje.

Dwie opcje sprawdzone. Ani pompa ani termostat :(

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Sprawa wyjaśniona.

Właściciele BMW z warmińsko-mazurskiego maja przerąbane.

Głowica, którą dałem wcześniej do sprawdzenia okazała się pęknięta.

Szkoda, że płaci się za usługę, która wcale nie jest wykonana. Teraz czeka mnie batalia z serwisem :(