Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Moje pierwsze BMW i pierwszy post na forum.

Mam BMW 525i, 3.0 benzyna, 218 KM, rok 2008, automatyczna skrzynia.

Sprawdzalem spalanie w jezdzie i wyszlo mi na trasie przy 150 km/h okolo 8.5-9 l/100km. Na miescie okolo 16 l/100km.

Podczas jazdy wskazowka chwilowego spalania dziwnie sie zachowuje. gdy puszczam pedal gazu spalanie wedlug wskazowki spada i po chwili samo wzrasta mimo iz pedal gazu nie jest wcisniety.

Co moze byc powodem takiego zachowania ow wskazowki ? Czy rzeczywiscie ma to wplyw na spalanie ?

Wszystko widac dokladnie na filmie:

https://www.youtube.com/watch?v=-nS-N0Vy6wU&feature=youtu.be

Z powazaniem.

Paweł.

Opublikowano

Witaj Kolego,

Przy prawie zerowej predkosci to normalne. U mnie wyglada to podobnie z tego co pamietam. Jak sie auto zatrzyma to powinna spac do zera i przy gazowaniu sie nie ruszac. Sprawdz przy wyzszej predkosci n. p. 60km/h. Pusc gaz wskazowka ekonomizera powinna spasc, niekoniecznie do zera, ale nie powinna wrocic do pozycji wyjsciowej.

Na marginesie te 16l w miescie to za duzo. U mnie nie wskoczy powyzej 13l, no chyba ze robisz male odleglosci i silnik sie nie ma szansy dogrzac, ale u mnie np. Bardzo szybko lapie temp.

P.s. Jak Ci zmieniepa biegi 1-2-3? Nie masz takiej "turbodziury" czy tzw. "Idla" pomiedzy tymi biegami?

P.s. Przepraszam za pisownie, nie cierpie pisac z tableta

Opublikowano

Przy wyższych prędkościach jest dokładnie tak samo....puszczam gas, wskazówka spada ale po chwili wraca na wyższe spalanie. Co do odleglości to nawet gdy przejade 100 km na autostradzie i wjeżdzam na miasto, silnik juz jest dobrze nagrzany to nic sie nie zmienia....wskazówka zachowuje się dokładnie tak samo jak na niedogrzanym silniku.

Co do tej turbodziury....biegi zmienia idealnie, bez zadnych szarpnięć, spadku odrotów.

Jutro nagram film jak się ekonomizer zachowuje przy wyższych predkościach.

Pozdrawiam.

Opublikowano
3l spali w mieście wiecej niż 2.5 do tego każde miasto jest inne. Ekonomizer spadnie do 0 jeśli silnik jest napędzany pędem kół. Jeśli obroty na tyle spadną na biegu ze będzie potrzebne paliwo do napędzana silnika to na 1bievu w zależności od silnika może nawet zamknąć Ekonomizer. Dlatego przy wyższych prędkościach wskazuje 0l bo to silnik jest napędzany przez koła a nie odwrotnie