Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam taki problem: po zgaszeniu auta (e46, 330d 2002r) nie daje się wyjąć kluczyk. Tj. zapłon wyłączony, ale jeszcze brakuje jednego "skoku" kluczyka do pozycji w której można go wyciągnąć.

Wachlowanie skrzynią pomiędzy P a D nic nie daje.

Rozebrałem kolumnę kierowniczą i dostałem się do stacyjki. Przy samej stacyjce wchodzi taka linka od skrzyni która blokuje kluczyk jeśli na skrzyni nie jest ustawiony "P".

Otóż, z tego co widzę, to ta linka jest dość luźna. Wystarczy ją lekko palcem docisnąć do stacyjki i już można dalej przekręcić a następnie wyciągnąć kluczyk.

Teraz pytanie:

- gdzie kończy się ta linka z drugiej strony? tzn. wiem, ze gdzieś przy skrzyni, ale to znaczy pod tunelem środkowym czy raczej od spodu auta?

- Luz na tej lince jak mniemam oznacza jej przerwanie ew. poluzowanie przy skrzyni, więc zapewne trzeba będzie ją po prostu wymienić.

Znalazłem takie linki na allegro, ale: z tego co widzę, to są chyba dwie linki łączone ze sobą?? Ma ktoś namiar, na numer części tej linki?

Bardziej bym widział, jednak wymianę na nową - dla pewności i spokoju :)

Zastanawiam się też, czy to nie jest kwestia wyrobienia się samego mocowanie przy stacyjce - ponieważ dość łatwo daje się linka zdemontować - wystarczy pół obrotu zawleczki...

Auto Klinika nieautoryzowany serwis BMW - Warszawa Bialołęka: Danusi 6: 503 520 220 | 503 520 320 http://www.aklinika.pl
Opublikowano

Dzięki kolego za linka. Zapoznałem się z tym postem i faktycznie - objawy podobne.

Natomiast, chłopaki w tym pości doszli do wniosku, że była uszkodzona linka - do czego ja już też doszedłem :)

Pytanie: Czy ma ktoś namiar na numer katalogowy tej linki, czy ona jest jedna jako całość, czy składa się z dwóch łączonych linek?

No i gdzie się kończy z drugiej strony? :)

Auto Klinika nieautoryzowany serwis BMW - Warszawa Bialołęka: Danusi 6: 503 520 220 | 503 520 320 http://www.aklinika.pl
Opublikowano
Zadaj to pytanie w tamtym poście bo uczestnicy wątku często mają czujne oko na swoje wpisy i coś Ci mogą doradzić dlatego jest warto do podpinania sie do istniejących tematów.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.