Skocz do zawartości

brak ogrzewania powyzej 120 km/h e 46 330d

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Teraz pytanie czy ten spadek o te 5-6 stopni c . może mieć taki wpływ na temperaturę ogrzewania?

85stop. powinno w zupełności wystarczyć do ciepłego powietrza .

Opublikowano

Piszesz że

Układ wcześniej został odpowietrzony

Po co odpowietrzałeś ?

profilaktycznie ?

czy miałeś lekko zapowietrzone ?

Miałeś kiedyś niski poziom płynu ?

Jak się zapowietrzy układ ogrzewania to ciężko odpowietrzyć.

Poszukaj w necie prawidłowej metody odpowietrzania do BMW.

Jest możliwość że system masz przez kogoś pokopany,

Czy kiedyś było dobrze i nagle przestało grzać ?

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
Piszesz że
Układ wcześniej został odpowietrzony

Po co odpowietrzałeś ?

profilaktycznie ?

czy miałeś lekko zapowietrzone ?

Miałeś kiedyś niski poziom płynu ?

Jak się zapowietrzy układ ogrzewania to ciężko odpowietrzyć.

Poszukaj w necie prawidłowej metody odpowietrzania do BMW.

Jest możliwość że system masz przez kogoś pokopany' date='

Czy kiedyś było dobrze i nagle przestało grzać ?[/quote']

Odpowietrzałem profilaktycznie ale robił to mechanik z ogromnym doświadczeniem zawodowym , mam do niego zaufanie bo nigdy nie spieprzył mi roboty :cool2: Niestety nie przywróciło to ogrzewania powyżej 2 tys.obr.

Kiedyś zdarzyło się że dolałem 0,5 litra płynu.

Samochód mam już osiem lat i problem pojawił się na początku tego roku, wcześniej było ok.

W czwartek oddaję auto do mechanika ,myślę że to jednak tylko termostat.

Opublikowano

W zasadzie podzielam opinię co napisał Arturo

85stop. powinno w zupełności wystarczyć do ciepłego powietrza .

Ale te termostaty jakby nawet jeszcze by były dobre to i tak już sa stare i ja bym wymienił dla świętego spokoju.

Może mechanik coś na dotyk wyczuje co z tym ogrzewaniem.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam. Mam ten sam problem co autor tematu, brak ogrzewania powyżej 100 km/h .Problem związany jest raczej z obrotami silnika powyżej 2200 obr/min.niż z prędkością ponieważ na postoju grzeje a gdy przytrzymam obroty powyżej danej wartości przestaje grzać. Dodam że silnik prawidłowo się nagrzewa i trzyma temperaturę.

Prośba do autora wątku aby napisał co u niego było przyczyną tego problemu.

Każde porady mile widziane. :)

Masz klimatronik czy zwykłą klimę ? Choć podejrzewam to drugie .

Sprawdzałeś czujnik temp. silnika?

Opublikowano
Witam. Mam ten sam problem co autor tematu, brak ogrzewania powyżej 100 km/h .Problem związany jest raczej z obrotami silnika powyżej 2200 obr/min.niż z prędkością ponieważ na postoju grzeje a gdy przytrzymam obroty powyżej danej wartości przestaje grzać. Dodam że silnik prawidłowo się nagrzewa i trzyma temperaturę.

Prośba do autora wątku aby napisał co u niego było przyczyną tego problemu.

Każde porady mile widziane. :)

Masz klimatronik czy zwykłą klimę ? Choć podejrzewam to drugie .

Sprawdzałeś czujnik temp. silnika?

Po czym wnioskujesz że mam zwykłą klimę ? [ mam klimatronic] Jakie ma to znaczenie w moim przypadku ?

Czujnika nie sprawdzałem .

Czy uszkodzony czujnik temp. silnika może mieć wpływ na ogrzewanie w samochodzie ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ponieważ większość tego typu problemów jest przy zwykłej klimie ,ale jak widać przy klimatroniku też się to zdarza .

Ja miałem taki sam problem ja Ty i u mnie winowajcą był właśnie ten czujnik ,a raczej nie wetknięta wtyczka .

Czujnik podaje do komputera błędne dane i dzieją się cuda .

Zanim zaczniesz pchać kasę w termostaty i inne części radzę Ci sprawdzić ten czujnik .

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Auto po wizycie u mechanika , usterka usunięta. W moim przypadku nie działała dodatkowa pompka płynu z elektrozaworem która jest umieszczona obok filtra paliwa nad elektrycznym podgrzewaczem płynu. Dodatkowo zostało odłączone , ominięte vebasto z którego nie korzystałem z powodu braku pilota a które spowalniało obieg płynu.