Skocz do zawartości

e46 318ci n42 valvetronic niepokojące jednostajne stukanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów,

Jestem posiadaczem od 1,5 roku BMW e46 318Ci Coupe z silnikiem n42 Valvetronic. Od niedawna niepokoi mnie dźwięk silnika zarówno na zimnym jak i rozgrzanym silniku. Brak spadku mocy. Słychać niednostajne pukanie z prawej strony silnika. Mój znajomy mechanik powiedział że można z tym jeździć i żebym się nie przejmował tym. Jak się go zapytałem co to może być to mi odpowiedział że jeszcze takiego przypadku nie miał. Może ktoś z Was Forumowiczów miał podobny przypadek z takim samym silnikiem. I mógłby mi powiedzieć co należy wymienić żeby silnik chodził jak należy.

Co to może być?

"kielichy" na zaworach?

Dodam, że silnik bez instalacji gazowej,

stuki słyszalne z prawej strony silnika.

Obroty silnika są równe. Auto jeździ bez najmniejszych problemów.

Jedynie te niepokojące stuki. :( :(

Z góry dziękuję za wszystkie pomocne wskazówki!!! :D

Opublikowano

Udaj się do serwisu, albo do jakiegoś mechanika specjalizującego się BMW.

Na tym silniku takie dźwięki to już norma (czytaj wyżej) Nikt Ci tu nie odpowie co to może być tak naprawdę , a w szczegolności z tym silnikiem. Bo co drugie pytanie o silnik to o ten..

Jest to nowszy silnik, ale za to najbardziej przekombinowany przez BMW.

Opublikowano
Sciagnij pasek klinowy i odpal na chwile , zobacYmy czy dalej bedzie stukac

Naprawy po sąsiedzku BMW E46 - Lubin dolnyśląsk

wymiany elementów zawieszenia, układu hamulcowego, elektryka, doposazenia, diagnostyka

Opublikowano
Mam to samo, byłem w 2 warsztatach, w obu stwierdzili, że to jest specyfika tego silnika. Albo się przyzwyczaisz, albo zmienisz auto. Pozdro.
OXFORDGRUEN 2 METALLIC (430)
Opublikowano
Ciemnota, u mnie nie ma takiego stukania... Na 100% to nie jest normalne. Wykup lepiej assistance;)

Naprawy po sąsiedzku BMW E46 - Lubin dolnyśląsk

wymiany elementów zawieszenia, układu hamulcowego, elektryka, doposazenia, diagnostyka

Opublikowano
Panowie to pukanie to jest własnie ten valvetronic,jest tam jakiś dodatkowy popychacz który reguluje zawory.to tak na szybko.pozdro
Klema