Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

chciałem zapytać o zakodowanie na stałe trybu ECO PRO. Żona jeździ tylko po mieście i wkurza ją, że za każdym razem musi pamiętać o włączeniu tego trybu. Znalazłem na forum X3 wpis, że można to zrobić w serwisie (za koszmarne pieniądze), albo gdzieś "prywatnie". I tu moje dwa pytania:

-gdzie w okolicy małopolski znajdę takiego fachowca?

-czy ASO podczas przeglądu może to wykryć i ew. co z gwarancją?

pozdrawiam :)

P.S. czy Wy też (nawet w ECO PRO) wyłączacie Auto Start/Stop? ;) Mnie to osobiście denerwuje - najbardziej przy takich podjazdach po 5 metrów!

Opublikowano

Mi w serwisie powiedzieli, ze oni nawet tego nie zmienia, bo to ingerencja w auto, a jak spytalem, czy jesli 'sam' to zmienie to wykryja - odpowiedz byla, ze tak. Ale to bylo w serwisie w Szwajcarii, moze w PL jest inaczej.

Ogolnie chcialem aby:

1) zapamietywal ustawienia tryby jazdy sprzed zgaszenia auta

2) zapamietywal ustawienia Auto Start/Stop

Zawsze jezdze 'wokol domu' w Eco Pro (bardzo rygorystyczne przestrzeganie przepisow, Vmax na autostradach 120kmh) i tez mnie to troche drazni.

A co do samego ASS -> ja go wylaczam tylko jak jade przez DE (wtedy jade tez w trybie Comfort). Poza tym jest zawsze wlaczony i jakos sie przyzwyczailem + pedalem hamulca mozna kontrolowac wylaczenie silnika. Odpowiadajac na ostatnie pytanie: tak, zawsze zmieniajac tryb musisz ponownie wylaczyc ASS, np: jedziesz w Comforcie z ASS off, przelaczac na EcoPro i ASS jest domyslnie on.

Opublikowano

no właśnie tak przypuszczałem

powiem szczerze, że nie rozumiem polityki BMW: to, że Start/Stop jest aktywny po każdym uruchomieniu mogę zrozumieć - ekologia. No ale dlaczego nie można skonfigurować auta tak, żeby cały czas było ECO PRO? Przecież to też proekologiczne.

Opublikowano (edytowane)
U mnie różnica pomiędzy ECOPRO a trybem COMFORT to 0,2l na 100km jazdy po samym Krakowie nie wiem jak u was, osobiście bym sobie darował ,natomiast Start/Stop mozna zaprogramować w ASO(ale nie każdym) 600zł lub u kolegów na forum 200-300zł.Jakby się coś działo z autem i była potrzeba skorzystania z gwarancji to można z powrotem aktywować do wersji seryjnej.Mnie bardziej wkurza właczanie za kazdym razem czujnika światel dorgowych i wycieraczek automatycznych,co za głupota. Edytowane przez boleknh

Było:

e36 318i Cabrio

E61 525d

F30 318d Sportline

F36 420i M-Pakiet

Jest : G30 518d SportLine

Opublikowano
U mnie różnica pomiędzy ECOPRO a trybem COMFORT to 0,2l na 100km jazdy po samym Krakowie nie wiem jak u was, osobiście bym sobie darował ,natomiast Start/Stop mozna zaprogramować w ASO(ale nie każdym) 600zł lub u kolegów na forum 200-300zł.Jakby się coś działo z autem i była potrzeba skorzystania z gwarancji to można z powrotem aktywować do wersji seryjnej.Mnie bardziej irytuje włączanie z każdym razem automatycznych świateł drogowych i czujnika wycieraczek,to jest dopiero głupota

Tez można to aktywować ;)

http://www.bimmerdiag.pl/ - WROCŁAW, LEGNICA, LUBIN dolnośląskie http://www.facebook.com/bimmerdiag/
Opublikowano
U mnie różnica pomiędzy ECOPRO a trybem COMFORT to 0,2l na 100km jazdy po samym Krakowie nie wiem jak u was, osobiście bym sobie darował ,natomiast Start/Stop mozna zaprogramować w ASO(ale nie każdym) 600zł lub u kolegów na forum 200-300zł.Jakby się coś działo z autem i była potrzeba skorzystania z gwarancji to można z powrotem aktywować do wersji seryjnej.Mnie bardziej irytuje włączanie z każdym razem automatycznych świateł drogowych i czujnika wycieraczek,to jest dopiero głupota

Tez można to aktywować ;)

Oj to nie wiedział :cool2:

Było:

e36 318i Cabrio

E61 525d

F30 318d Sportline

F36 420i M-Pakiet

Jest : G30 518d SportLine