Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, jestem właścicielem E92 320i z silnikiem N43, przejechane ok 50 tys.

Kilka miesięcy temu wyskoczył błąd silnika i przestał działać jeden cylinder. Pojechałem do serwisu Servicemile w Konstancinie. Po diagnostyce okazało się że padnięty jest wtrysk w 2 cylindrze. Wymieniono go na nowy + założono nowy komplet cewek i samochód jeździł ok przez kolejne parę miesięcy. OK trzy tygodnie temu historia się powtórzyła, tym razem w 3 cylindrze. Wymieniono, było ok, aż do wczoraj. Na piątek jestem umówiony na kolejną wizyte. Obstawiam kolejny wtrysk.

Pytanie - czy to normalne? Wiem że cewki padały w tym modelu, ale wtryski? Tankuje tylko najlepsze paliwo. Czy takie padanie wtrysków może być skutkiem jakigoś innego defektu, który wykańcza wtryski? Dodam, że samochód pali sporo oleju, ok 1 l. na 10.000 km.

pozdrawiam

Opublikowano

PONOĆ te NAJLEPSZE paliwa typu verwa 98 itp, mają takie uszlachetniacze które po dłuższym używaniu zabijają właśnie wtryski benzynowe, zwłaszcza bezpośredni wtrysk ... Gdzieś spotkałem się z taką opinią, paru mechaników też mi to mówiło, jak i żeby było śmieszniej to Facet jak kupowałem auto teraz w salonie nowe ( wtrysk bezpośredni ), też mówił, żeby za często nie lać tych "lepszych" paliw bo mogą z czasem wystąpić problemy z wtryskami.... Ile w tym prawdy nie wiem, ale coś chyba może być na rzeczy bo sporo takich opinii się przewinęło i każde dotyczyło właśnie wtrysków.

pzdr. Łukasz