Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
WItam. Sprawa wygląda następująco , był dzwon bo pan wymusił, prawe koło urwane drążek złamany lampa, zderzak błotnik, maska,szyba, dwie poduszki. wywalone. Chcę to oddać do salonu bo myślę, że to najlepszy wybór. I teraz, auto po nr VIN jest tak zwanym golasem, wsadzony został pełen M pakiet zew, bixenony skretne pdc przód itd itd. Czy będzie problem z ubezpieczycielem ? auto w salonie będą robili do stanu z nr VIN czy do tego który jest teraz? jedni mówią, że będzie problem bo nie ma faktur na częsci itd. a inni że bmw bierze auto robi i nic mnie nie interesuje oni sie sądzą itd. Jakaś podpowiedź ?
Opublikowano
Wiesz, to co podokładałeś to w stosunku do papierów samochodu jest Twoja inwencja twórcza. Nie masz przecież w VINie (a co za tym idzie w konfiguracji auta przy ubezpieczalni) dodatków, które sam zamontowałeś. A salon i ubezpieczalnia też nie są głupi i nie będą sobie robili kosztów, sądzę, że doprowadzą Ci auto do stanu, w którym powinno być fabrycznie.

A-Z

Myjnia ręczna ● pranie tapicerek ● czyszczenie skór ● doradztwo zakupowe

Ul. Sportowa 6, 55-095 Mirków ok. Wrocławia

536 - 802 - 804

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja radze iść szybko do prawnika i rzeczoznawcy. Koszta pokrywa (przynajmniej w DE) ubezpieczalnia sprawcy do tego niech dolicza samochód zastępczy bo Ci się należy i będziesz wiedzieć na czym stoisz.

Ubezpieczalnia nie powinna robić problemów bo gość robiący wycene zna ceny części a adwokat będzie czuwać nad tym aby Ci się krzywda nie działa i załatwi wszystkie papierkowej sprawy.

Moim zdaniem uszkodził Twoje części i powinien za to płacić. Twoja ubezpieczalnia albo raczej Twoje ubezpieczenie nie ma nic wspulnego z tym wypadkiem.

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
Ja radze iść szybko do prawnika i rzeczoznawcy. Koszta pokrywa (przynajmniej w DE) ubezpieczalnia sprawcy do tego niech dolicza samochód zastępczy bo Ci się należy i będziesz wiedzieć na czym stoisz.

Ubezpieczalnia nie powinna robić problemów bo gość robiący wycene zna ceny części a adwokat będzie czuwać nad tym aby Ci się krzywda nie działa i załatwi wszystkie papierkowej sprawy.

Moim zdaniem uszkodził Twoje części i powinien za to płacić. Twoja ubezpieczalnia albo raczej Twoje ubezpieczenie nie ma nic wspulnego z tym wypadkiem.

Pamiętaj, że Ty mieszkasz w normalnym kraju :cool2:

A-Z

Myjnia ręczna ● pranie tapicerek ● czyszczenie skór ● doradztwo zakupowe

Ul. Sportowa 6, 55-095 Mirków ok. Wrocławia

536 - 802 - 804

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ale prawo ogólnie chyba jest podobne, w końcu EU :mrgreen:

mimo wszystko przyznam rację, nie znam się na polskim prawie :(

Do tego myślę że problemy były by raczej przy naprawie Twojego samochodu z twojego ubezpieczenia.

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
Był dzisiaj pan z komp...sy bo tam miał gościu ubezpieczenie i krótko powiedział u niego całkowitej nie ma ale jak nie mam faktur na części to pompa a jak chce oddać do salonu to jak oni to rozbiorą to może być całkowita... Bądź mądry i pisz wiersze... Czekam na wycene i zobaczę co on tam wypłodzi. Najwyżej zrobię auto na igłe za to co dadzą a resztę będe ściagał przez jakąś firme bo tak jak mówisz Vin vinem ale rozj...bal mpakiety bixenony skretne itd i ktoś musi za to zabulic :)
Opublikowano

Odszkodowanie należy się za to co stricte zostało uszkodzone. jeśli uszkodził Ci bixenon, to masz dostać odszkodowanie za bixenon, jesli zderzeka M pakietowy to za taki mas dostać pieniądze. Fakt jest taki, że zderzak czy listwa progowa M pakiet w oryginale jest tylko odrobinkę droższa od zwykłych.

Ubezpieczyciela powinny interesować tylko faktyczne uszkodzenia i za takie ma zapłacić.

Opublikowano
Ale na jakiej podstawie maja Ci to wypłacić jak faktur nie masz ? na słowo nikt Ci nie wypłaci

Przecież ma na aucie uszkodzone częśći, co kogo obchodzi jak auto wyjechało z fabryki. Za to co jest uszkodzone ma otrzymać pieniądze i nie potrzebuje na to żadnych faktur.

Opublikowano
No tylko z tymi fakturami to trochę chore bo z papieru nie wyciąłem zderzaka lamp itd, i to jest w aucie i to zostało uszkodzone, a może dostałem części w prezencie ?... nie wiem pan z komp...sy nie zostawił żadnych papierow bo stwierdził ze trzeba rozebrać auto żeby je wycenic wiec jestem dogadany na termin w warsztacie gdzie chłopaki rozbiora auto i przyjedzie pan z komp..nsy, i chyba dopiero wtedy dostane jakas wycene ? Jak bede wiedzial cos wiecej przyjdzie wycena to cos wrzuce bo nie po to płacimy pól zycia jakieś składki żeby te parowczaki nas kroiły na każdym kroku. :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak jest to rozwiązane prawnie w PL przy naprawie samochodu przekraczającej wartość samochodu? W DE gościu wygrał właśnie sprawę i naprawił swój samochód mimo że taniej było by kupić.

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

• 2 miesiące temu...