Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich,

BMW 318d 2009 skrzynia automatyczna (diesel) 106.000 przebiegu

Od 3 dni nasilają się dziwne objawy:)

Raz na jakiś czas podczas ruszania ( zdejmowania nogi z hamulca- automat) lub podczas spokojnej jazdy pojawia się niepokojący dźwięk.

Przesyłam link do filmu - najlepiej obejrzeć go ze słuchawkami na uszach...

Dzisiaj po raz drugi w ciągu 1 miesiąca podczas ruszania auto tak jakby nie miało mocy. Delikatne wciśnięcie gazu nie powodowało przyśpieszenia( samochód zaczął się toczyć tak jak zawsze po puszczeniu hamulca w automacie, ale po wciśnięciu gazu samochód nie przyśpieszał), a po wciśnięciu "gazu do dechy" samochód zgasł... Po uruchomieniu silnika znów wszystko było ok.

Zastanawiam się czy te dziwne dźwięki oraz "2 incydenty z ruszaniem" nie są ze sobą powiązane.

Czy ktoś z Was spotkał się już z takim tematem?

Opublikowano

(błąd poduszki jest wynikiem wczorajszego "dzwonka" - starszy Pan zaparkował na tylnym zderzaku...)

nieszczęścia chodzą parami - jednak osobiście uważam, że to zbieg okoliczności- że po dzwonku objawy się nasiliły, ale kto wie... :)

Opublikowano

Nie przypominam sobie, żeby na forum był opisywany podobny problem. Może komuś osobiście się coś takiego trafiło to Ci jakoś pomoże.

Ze swojej strony to polecam podjechać na komputer i powinno pokazać gdzie dokładnie leży problem

http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF
Opublikowano

W poniedziałek jadę do mechanika..

Po 1 "incydencie" msc temu pojechałem na diagnozę i komputer pokazał tylko błąd przepływomierza(mechanik stwierdził, że przepływomierz raczej takich objawów nie mógł spowodować).

Opublikowano

Komputer wskazał na przepływomierz...

Co Wy o tym sądzicie?

Opublikowano
Czy sądzicie, że ten dziwny dźwięk może wydawać przepływomierz... ( bo mi się wydaje, że nie bardzo...)
Opublikowano

Spadek mocy moze byc spowodowyny wlasnie przez wadliwie dzialajacy przeplywomierz, do tego ten blad z kompa ...

Jak nie wymienisz to sie nie przekonasz...

Sorry za ortografie - niemiecki windows :)

http://images.spritmonitor.de/519278.png

Opublikowano

W czwartek wymieniam, ale obawiam się, że spadek mocy i te dziwne dźwięki nie są ze sobą powiązane...

Zobaczymy

Opublikowano

To co ja widze to nie spadek mocy tylko problem ze sygnalem do przepustnicy z pedalu gazu . Konkretnie problem z napieciem sygnalu do kompa z pedalu gazu ktory przekazuje zle informacje do przepustnicy jak chodzi o otwarcie dlatego ci wyskakuje przeplywka bo ma za malo powietrza na prtzepustnicy wzgledem tego co pokazjuje przeplywomierz wedlug mnie. Sprawdz czujniki polozenia pedalu gazu, jak sa ok to moze byc to problem samego polaczenia po czujnikach (kabla).

Jak chodzi o ten dzwiek to.... tak jakbys mial jakas meta dziure w systemie wylotowym (lub dolotowym), pierwszy raz taki slysze, a sprawdzales czy nie masz jakiegos powaznego problemu z turbina ? Bo jedyna rzecz ktora mi sie kojarzy z takim dzwiekiem to padajaca turbina.

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Opublikowano
Rivasi - dziękuję za odpowiedź, ale podczas kręcenia tego filmu problem ze spadkiem mocy lub jej brakiem nie występował. Silnik prawidłowo reagował na pedał gazu... Zależało mi na uchwyceniu tylko tego dziwnego dźwięku, więc kilka razy hamowałem i delikatnie przyśpieszałem - bo przy wysokich obrotach ten dźwięk nie pojawiał się - tak jak widac na filmie.
Opublikowano
Dodam też, że od soboty ani utrata mocy ani ten dziwny dźwięk się nie pojawił....
Opublikowano
zle sie zwyrazilem. Na filmie slysze dzwiek a i oprocz turbiny nic mi sie nie kojarzy a wedug twojego opisu mowisz ze jest problem ze spadkiem mocy a ja napisalem wodze tak jak by to bylo filmie a nie jest.

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

EGR wymieniony. Narazie problem ze spadkiem mocy się nie występuje.

Wniosek z tego taki, że "brak mocy przy ruszaniu" i dziwne wycie(które ostatnio się nie pojawia) nie są ze sobą powiązane.