Skocz do zawartości

Dziwne zachowanie klimatronika,nadmuchu,temperatury w m52TU

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Wytłumaczcie mi dwie rzeczy:

1)załączam zapłon nawiew automatycznie się uruchamia a za następnym razem włączam i jest wyłączony i muszę włączyć go sam.Bez reguły,raz jest tak,raz tak...???

2)Jaki wpływ na temperature nadmuchu mają przyciski klimatronika?Tzn.mam w tej chwili ustawiony na 17 st. a przekręcając kułkiem na pole czerwone robi się w samochodzie gorąco,więc ma to sie nijako do ustawień przyciskami...tak?Nie mogę tego skumać...wytłumaczcie to.Pozdro

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kółko to między kratkami (o tym samym myślimy? :mrgreen: ) nie ma powiązania z klimatronikiem, jak masz go na ciepłym, to całe powietrze wpadające do samochodu górnymi kratkami przelatuje przez ustawienia klimatronika, tak w skrócie, a jak kręcisz w stronę niebieskiego pola to dokładasz powietrza spoza układu regulacji i wpada w zasadzie z pominięciem nagrzewnicy.

Przyuważ w lecie, klima włączona na max, kółko na czerwonym i powietrze leci fajne zimne, dasz kółko na niebieskie i powietrze jeszcze chłodniejsze się robi - bo ominęło nagrzewnicę.

To jest głównie po to żebyś w czasie gdy grzeje ci w nogi i na szybę mógł dodać sobie chłodniejsze na twarz.

Przyciski ustawiają temperaturę jaką ma klimatronik trzymać, jak masz na ręcznych ustawieniach np 20 stopni, to stałą temperaturą będzie ci dmuchało, a jak dasz te 20 stopni i wdusisz AUTO to układ będzie dążył żebyś miał te 20 stopni w aucie, czyli jak zimno to zagrzeje, jak gorąco to schłodzi, i wtedy dmucha powietrzem o różnej temperaturze, byle byś tylko miał swoje upragnione 20 stopni w kabinie. :wink:

A co do pierwszego problemu to miałem podobnie, tj raz po odpaleniu miałem wszystko ustawione tak jak przed zgaszeniem autka, a raz wchodziły jakieś dziwne ustawienia których nigdy nie miałem.

W sumie mocno irytujące, ale jak zdążyłem się przyzwyczaić, to się naprawiło samo :mrgreen: