Skocz do zawartości

320.uszkodzony dyfer czy przegub?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Zastanawiam się, czy po raz kolejny mam do wymiany dyferencjał?

Objawy:

- walenie z tylnej części auta, którego częstotliwość rośnie wraz ze wzrostem obrotów

- walenie ustaje po wrzuceniu luzu

- walenie ustaje, gdy obciążenie nie ulega zmianie

- jak hamuje silnikiem to też wali

- luz na połączeniu wału z dyfrem (mogę obrócić wał i dyfer o ok. 5 stopni), krzyżak ok - brak luzu

- luz na lewej półosi (też ok 5 stopni)

- prawa półoś - brak luzów

- wydaje mi się, że walenie dobiega bardziej z lewej strony, ale może to autosugestia poprzez zdiagnozowanie luzów na kanale ;)

- nie zawsze występują powyższe objawy

Dyfer to "małą głowa" a ostatnio pod maskę zawitał M50B25 i lekkiego życia auto nie miało :D

Będę wdzięczny za wszelkie diagnozy (ps. na pewno to nie podpora wału ani elastozłącze wału).

Proszę się zapoznać.

viewtopic.php?f=68&t=120678

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Cześć kolego rozwiązałeś problem z tym waleniem z tyłu ? mam identyczne objawy ale w e60 też nie mam pojecia co to może być patrzyłem pod auto wszystko sztywne nie ma luzów
Opublikowano

a probowaliście na podnośniku zapiąć 5 i bujnąc koła do dużej predkości i wtedy bedąc pod autem można bez problemu poznać co wali, jeśli wali cały czas to w powietrzu też bedzie walić :)

może coś sie z wałem stało, skrzywił się ? mało prawdopodobne chyba, poduszki które trzymają dyfer może uszkodzone i jest luźny. W niektórych autach był problem z wyrywaniem mocowanie tylnych sanek zawieszenia.

Przegub jeśli coś nie tak to puka, nie wali tylko puka/strzela. Może jeszcze z dyfrem się coś stało, coś sie ułamało etc. Można zdjąc dekiel i sprawdzić.

szukam