Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a co dokładnie kolegę interesuje?

głowica, wałki rozrządu, koło pasowe?

Potrzebujesz klucza do blokowania wału korbowego M47 / M47N... mam taki! NOWA CENA 120zł!

Amsoil AFL + Archoil AR9200

Opublikowano

ogólnie to fajnie było by mieć całą tabele dokręceń wszystkich elementów silnika ale szukam już trochę po internecie i nic konkretnego nie mam

a tak na szybko potrzebuje

-panewki główne

-korbowe

-głowica

-wałki rozrządu

Opublikowano

Łożysko główne

1 etap 20-25 Nm

2 etap kąt 47-53

łożysko korbowodu

1 23 Nm

2 kąt 70

głowica

1 30-32Nm

2 kąt 90

3 kąt 90

łożysko/obudowa wałka rozrządu

M6 10Nm

M7 15Nm

M8 20Nm

Opublikowano

dzięki koledzy za pomoc. tylko ta stronka to w jakimś arabskim języku

w następnym tygodniu wrzucę jakieś fotki z operacji składania silnika może się komuś przyda

Opublikowano

to chyba po ruskim pisane :wink: ale to nie problem "google chrome" tłumaczy całe strony

fotki przydadzą się na pewno, sam w przyszłym roku przy wymianie oleju muszę zajrzeć do rozrządu bo niestety zaczyna dawać pierwsze sygnały zużycia, a mianowicie "charakterystyczne rzężenie" przy schodzeniu z obrotów, na razie ledwo słyszalne trzeba się dobrze wsłuchać aby wychwycić ten dźwięk, więc trzeba obadać sprawę.

A kolega widzę że jakiś taki większy remoncik sobie zafundował :cool2:

Potrzebujesz klucza do blokowania wału korbowego M47 / M47N... mam taki! NOWA CENA 120zł!

Opublikowano

ogólnie kupiłem silnik z myślą o wrzuceniu go do e30 i startowaniu w jakiś kjs

miałem nic nie ruszać tylko jakieś oleje filtry ogólnie pierdoły

a kiedy już przyszedł czas żeby go wsadzać przyjrzałem mu się dokładnie i stwierdziłem że dwa razy roboty nie będę sobie robił

no i właśnie jestem w trakcie składania silnika i dlatego tak potrzebowałem tych momentów

za te pieniądze które już wsadziłem miałbym jakieś 2.8 ale cieszy mnie fakt że mam wszystko nowe w silniku

Opublikowano
cieszy mnie fakt że mam wszystko nowe w silniku
i tego się trzymajmy :cool2: