Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. To jest moj pierwszy post na forum wiec prosze o wyrozumialosc ( jak i pierwzy taki problem). Nabylam M135i z 2014 i mam problem z doborem opon na zime. Niestety nie jestem w stanie nabyc opon zimowych 245/35/18 - wlasciwie sa tylko Pirrelli SotoZero. W przodzie mam 225/40/18 - z tym rozmiarem nie ma problemu. Mam pytanie jak manewrowac wielkosciami opony ( wysokoscia/szerkoscia) aby miec wiekszy wybor w zakupie. Zastanawialam sie czy jesli zostawie taka sama szerkososc opon ale zmienie wyskokosc z 40 na 45 ( przod) oraz z 35 na 40 ( tyl) czy to bedzie wygladalo dobrze? Moglabym kupic 255/35/18 ale to chyba nie jest dobry pomysl na zime... Pomozcie prosze jak ugrysc ten maly - niemaly problem .Dzieki
Opublikowano

Zastanawialam sie czy jesli zostawie taka sama szerkososc opon ale zmienie wyskokosc z 40 na 45 ( przod) oraz z 35 na 40 ( tyl) czy to bedzie wygladalo dobrze? Moglabym kupic 255/35/18 ale to chyba nie jest dobry pomysl na zime... Pomozcie prosze jak ugrysc ten maly - niemaly problem .Dzieki

Nie, to zle rozwiazanie i wyglad jest tutaj najmniejszym problemem. Zwiekszajac profil, zwiekszysz tez srednice calych kol, wplynie to negatywnie na szereg rzeczy - zachowanie elektroniki (predkosc obrotowa kol bedzie mniejsza niz przy rozmiarze fabrycznym - w przypadku poslizgu DSC moze zareagowac z opoznieniem) i zachowanie auta na zakretach (wyzszy profil oznacza wyzsza scianke boczna - auto bedzie bardziej bujalo sie na zakretach, opony z wyzszym profilem sa przeznaczone do wiekszych - ciezszych aut).

Niestety nie jestem w stanie nabyc opon zimowych 245/35/18 - wlasciwie sa tylko Pirrelli SotoZero. W przodzie mam 225/40/18 - z tym rozmiarem nie ma problemu. Mam pytanie jak manewrowac wielkosciami opony ( wysokoscia/szerkoscia) aby miec wiekszy wybor w zakupie.

Problem z 245/35R18 jest taki, ze jest to dosyc egzotyczny rozmiar (niestosowany w innych autach), dlatego zimowki produkuje tylko Pirelli.

Mozesz rozwiazac to na 3 sposoby:

- albo kupic 255/35R18 na tylne kola (problemow z elektronika nie bedzie, srednica kola bedzie tylko minimalnie wieksza niz w przypadku 245/35R18). Tutaj zastanow sie po jakich drogach najczesciej jezdzisz, czy sa to czesto odsniezane drogi w duzym miescie/czy jakies drogi szybkiego ruchu, autostrady, czy raczej luzny snieg. W pierwszym przypadku szerokosc bedzie plusem. zima glownie spotkasz sie na takich drogach z woda lub blotem posniegowym - nowoczesne zimowki, z wyzszej polki, dobrze radza sobie w takich warunkach. Wada moze byc potencjalny problem z zalozeniem lancuchow - ale tutaj zajrzyj poprostu do instrukcji, czy wogole BMW nie ogranicza mozliwosc ich zakladania do felg 17" z oponami 225/45R17.

- albo zalozyc 225/40R18 na wszystkie 4 kola - to, ze tylne felgi maja rozmiar 18x8.0, nie bedzie tutaj problemem, poprostu opona bedzie na nich troche inaczej ulozona, niz na przednich (ale nadal nie naciagnieta).

- kupic na zime felgi 17" z oponami 225/45R17 - jezeli planujesz uzytkowac jeden komplet felg w tym aucie i poprostu przekladac opony, to jest to kiepski pomysl - skroci zywotnosc felg i opon, ktore niszcza sie podczas tak czestych wymian (wystarczy troche nieuwagi lub brak wprawy wulkanizatora).