Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem z rozkodowanym kluczykiem po zabawie ncs, inpa, rozladowanym aku, lapkiem... oj wczoraj nie byl moj dzien.

Znalazalem taka instrukcje :

1. Wchodzimy w body wybieramy EWS, F4 i kasujemy bledy - zrobione

2. Wracamy do menu i wybieramy ECU, kasujemy bledy (tutaj wraca) - 27A4 EWS 3.3 Schnittselle EWS-DME

3. Wybieramy F6 (aktywacje) i mamy F1 Start Value Transmited oraz F2 Reset

4. Wybieramy F1 nastepnie F2, lub odwrotnie (do sprawdzenia) - probowalem obu wersji.

5. Wylaczamy INPE potem zaplon, odpinamy zlacze kablowe, zamykamy drzwi, otwieramy drzwi pilotem, auto powinno odpalac.

Niestety ja utknalem na punkcie 3. wyskakuja mi bledy :

"apicheckjobstatus: job-status error [Error_ECU_REJECTED instead of [okey]!"

Nastepnie po kliknieciu OK komunikaty kein freier Startwert mit freigabe vorhanded oraz prozess laeuft

Znalazlem 2 watki na google, ale po niemiecku, wydaje mi sie, ze musze uzyc ediabas\tool32 tyle ze nigdy go nie uzywalem i nie wiem dokladnie co bym tam musial zrobic, ktos zna dobrze niemiecki, ewentualnie jakies sugestie/pomoc ?

Wedlug tych stron cos takiego :

1. Odpalic Tool32

2. Wybrac file -> load SGBD i wybrac moj sterownik, z tego co kojarze ME9K_NG4 (silnik N42B20) - taki tez pojawia sie w bledach pod Variant :)

3. Wybrac Ews_startwert

4. Wcisnac F5 (Start Job Once Only)

Dobra nic to nie dalo... : kein freier Startwert mit freigabe vorhanded

Co ciekawe jak wsadze kluczyk bez pilota, wlacze zaplon a nastepnie dam kluczyk z pilotem to dziala... ale potem po wyjeciu przestaje (jakby nie czytal pestki z tego kluczyka)