Skocz do zawartości

523i duże spalanie brak mocy na obrotach do 3000 brak błędów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, od 3 miesięcy mam następujące problemy z moim samochodem czyli BMW E39 523i skrzynia automat + LPG. Spalanie tego samochodu wynosi od tego czasu 20l benzyny lub 22l gazu na 100 km. Problem jest taki że samochód nie ma mocy do 3 tysięcy obrotów jest mułowaty i do rzeczonego zakresu bardzo powoli przyspiesza. Odczuwalne jest również od czasu do czasu trzęsienie samochodu na biegu jałowym obojętnie czy na gazie czy na benzynie, aczkolwiek obroty nie falują czuć tylko że samochód się trzęsie. Kiedy puszczam pedał gazu wyczuwalne jest bardzo szybki spadek obrotów i prędkości, nie jest on naturalny tak jakby coś ten samochód hamowało aczkolwiek ni czuć sił hamowania po prostu bardzo szybko wytraca prędkość. Silnik i skrzynia nie pokazują żadnych błędów czytanych w inpie, ponadto z live data i wiedzy którą zdobyłem na tym forum dane odczytywane podczas jazdy są prawidłowe (korekty, ilość powietrza, kąt ustawienia rozrządu). Czasami samochód zachowuje się dobrze i ma normlany zryw i jeździ normlanie. Samochód był już u kilku mechaników którzy bezradnie rozłożyli ręce ponieważ nie ma błędów albo mówią że ten typ tak ma. Proszę o pomoc bo nie wiem już jak sobie poradzić z tym samochodem.
Opublikowano

-vanos

-przepływka

-czujnik polozenia wałka

obstawiam cos z tych rzeczy.

generalnie mam ten sam silnik i podobhy problem ale o mniejszym nasileniu. tzn spalanie mam ok, nie trzesie budą nie spadaja szybko obroty ale czasem wydaje mi sie jakby mial z 30koni mniej, przyspiesza z dołu do góry jednostanie a jak jest okej to rwie na kazdym biegu jak powininen, generalnei nie robie z tym nic bo jezdze raczej spokojnie a w duzym stopniu jest jednak lepiej jak gorzej, w wolnej chwili wlasnie sprawdze prace vanos, zaczne od niego

-->> masz problem z bmką, potrzebujesz diagnostyki, podpięcia pod kompa? napisz a pomogę[/b