Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Bmw e90 330i n52: jakiś czas temu zapalił mi się check engine, sprawdziłem inpą i znalazłem błąd:

2C9E Lambdasondenbeheizung nach Katalysator, Ansteuerung. Patrzyłem na allegro, wybór jest, aczkolwiek nie wiem dokładnie jaki jest jej numer katalogowy. Inpa opisuje: Bank 1, nach katalysator- z tego co poczytałem, wychodzi na to, że jest to sonda odpowiadająca za 1,2 i 3 cylinder za katalizatorem.

Byłbym bardzo wdzięczny jakby któryś kolega podpowiedział mi dla pewności jaki to będzie numer sondy ( 1,2,4 czy 5) ze stronki: http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/diagram/18_0610-sonda-lambdaelementy-dod/i48483/kL/sN/r2005/m12 .

Dodatkowo zadam może głupie pytanie: dlaczego w którą bym nie kliknął na tej stronie, to każda jedna ma w uwagach napisane: "Do modeli ze skrzynią biegów: automatyczna (A)" (posiadam manual).

Z góry dzięki za pomoc

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam.

Z góry muszę zaznaczyć że dopiero miesiąc temu kupiłem swoje pierwsze BMW 325i b+g. Mam podobny porblem co u Ciebie (check engine). To samo wychodzi na kompie i tutaj chce Ci powiedzieć, że warto najpierw wyregulować gaz, o ile takowy masz :P, ale podejrzewam że masz :).

Opublikowano
Dokładnie, jest gaz i jestem pewny, że to przez złą regulację. Właśnie dlatego chcę kupić tą sondę i wtedy od razu udać się na strojenie :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Elun, a czy jak jeździsz tylko na PB to masz ten sam problem? Jeśli na Pb jest ok, a na LPG wywala błąd to zacznij od regulacji LPG. Poleć w trasę tak 100km na PB i zobacz czy check zgaśnie, krótkie przejazdy na PB mogę nie wystarczyć aby zgasła kontrolka. Miałem tak w e46 przy lpg, że gdy się rozlegulował zapalił się check, przerzuciłem na pb, check się palił jeszcze przez jakieś 40km po czym zgasł i do póki nie wróciłem na lpg nie zapalił się. Pozdro