Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czy ktoś z forumowiczów może sprawdzić u siebie czy w w E9X 325d 197KM po wysunięciu bagnetu leci biały dym lub para wodna. Ciężko określić. Nie pachnie jak spaliny z rury wydechowej, ale w przeciwieństwie do pary ma zapach. Ogólnie korek wlewu czysty, olej czysty, płyn chłodniczy w porządku i po odkręceniu zbiorniczka nie ma żadnych przedmuchów itd. Spod korka wlewu oleju nie patrzyłem czy leci dym. Co najdziwniejsze oglądałem dwie E91 325d i w obydwu było to samo. Ostatnio miałem dwie E61 525d 3.0d 197KM i nie było żadnego dymu po wyciągnięciu bagnetu, ale znowu mimo tych samych silników inna jest konstrukcja bagnetu. Obydwa auta z udokumentowanymi do samego końca serwisami. Przebieg 220 i 240 tys km. Obydwie manualna skrzynia biegów. Silniki nie myte i suchutkie (nawet przy wężach od IC minimalnego zapocenia). Jedna posiadała DPF i serię. Wydech oczywiście czysty jak to przy dpf bywa i żadnego dymu nawet przy max bucie. Druga bez DPF i po programie. Lekko okopcony wydech, przy max bucie minimalny czarny dymek. Poza tym żadnego białego, szarego, niebieskiego dymu czy to na biegu jałowym czy przy max bucie. O co chodzi? Czy ten dym spod bagnetu to norma w E9X 325d 197KM? Jakby ktoś mógł sprawdzić u siebie to byłbym wdzięczny.
Opublikowano

Moim zdaniem to zupełnie normalne. Olej na rozgrzanym silniku paruje jeżeli dasz mu ujście i nie doszukiwałbym się tutaj jakiejś usterki.

Ale mechanikiem nie jestem ;)

http://imagizer.imageshack.us/v2/320x240q90/196/nduk.jpg
Opublikowano
Dodam jeszcze, że na zimnym silniku nie było nic. Im bardziej się nagrzewał silnik tym większa para/dym leciał przez bagnet/korek wlewu oleju. Wypowie się jeszcze ktoś na ten temat?
Opublikowano
Dodam jeszcze, że na zimnym silniku nie było nic. Im bardziej się nagrzewał silnik tym większa para/dym leciał przez bagnet/korek wlewu oleju. Wypowie się jeszcze ktoś na ten temat?

To Ci tłumaczę, że im gorętszy silnik tym gorętszy olej i bardziej paruje :)

Napisz do kolegi gorik79 - on jest expertem.

http://imagizer.imageshack.us/v2/320x240q90/196/nduk.jpg