Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam auto, które ma świeżo wymieniony rozrząd oraz rolki osprzętu.

Bmw 320d użytkuje od kilku dni.

Po wciśnięciu sprzęgła pojawia się lekki luz ( mogę poruszać pedałem w prawo i w lewo ). Ten luz ma około poł centymetra.

Bardzo mnie to denerwuje. Czy to jest normalne, czy macie taki luz w swoich autach ? Jeśli nie, to czy to może być coś poważnego.

Auto ma 102 000 km.

Druga sprawa to taki dziwny odgłos gwizdu, jakby dobiegający z kokpitu. Nie jest to bardzo głośne, ale wyjątkowo denerwujące.

Ten dzwięk pojawia się przy przyśpieszaniu, przy odpuszczaniu gazu.. nie ma go w momencie, gdy auto stoi na luzie na wolnych obrotach np. na światłach.

Pojawia się ewidentnie jak auto przyspiesza lub jedzie.

Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki.

Opublikowano

No właśnie największy problem, że nie potrafię odnaleźć przy tym gwiździe regularności.

Tak, pojawił się ten gwizd po wrzuceniu luzu jak auto jedzie. Ale zdecydowanie cześciej przy dodawaniu i odpuszczaniu gazu.

Bardzo możliwe, że to plecionka.

Gwizd raczej nie nasila się gdy auto jedzie szybciej.

Dziś jezdziłem samochodem przez około godzine i wystąpił lącznie przez 5 min może.

Wczoraj wieczorem praktycznie nieustannie.

Nie jest to bardzo głośne, ale denerwuje.

Mi to przypomina taki odgłos jakby coś wewnątrz kokpitu delikatnie gwizdało w nawiewie tym od szyb, ale to oczywiście może być kompletne złudzenie.

Czy tym sprzęgłem należy się mocno martwić ?

Ktoś może miał podobną sytuację ?