Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem ze stukaniem w tyle. Dziś zauważyłem że stuka coś na łączeniu wahacza górnego tylnego (ten na którym opiera sie sprezyna) przy kole. Do tego strasznie skrzypi (jak stara wersalka).

Wiem że skrzypienie to tuleja pływająca do wymiany ale czy może stukać. Słychać to stukanie jak ruszam oraz jak zmienia sie wychylenie auta. Nie jest to nic od napędu.

Słychać to stukanie też jak bujam autem albo zlapię za błotnik i szarpię do góry.

Górne mocowania amortyzatorów wykluczam bo włąśnie wymieniłem na nowe. Dziwne jest to że po wymianie górnego mocowania to zaczeło stukać. Przecież przy wymianie górnego mocowania amorków nie ma co zepsuć.

Aby wyeliminować że stuka amorek pomyślałem sobie że go odłącze od wahacza u dołu - odkręce śrubę trzymającą go na dole to nie będzie pracował przy bujaniu autem - pytanie czy jak tak zrobie na aucie stojącym na kołach to po pierwsze czy mi si to uda a po drugie czy nic się nie stanie?

Pozdrawiam

Patryk

Opublikowano
Tuleje pływające chyba 120 zet sztuka. Możesz odkręcić amor ale na opuszczonym aucie, potem podnosisz auto, srężyna nie napręża już tak zawieszenia i szarpiesz na wszystkie strony i sprawdzasz gdzie stuka i gdzie luz.
Opublikowano
a w jakim stanie są tuleje przednie wachacza tylnego (słynne tuleje w progu)

Tego nie wiem - muszę je zlokalizowac i sprawdzić

Opublikowano

Witam,

Byłem dziś u mechanika i sprawdzaliśmy co to może stukać przy ruszaniu lub hamowaniu i przyspieszaniu. Podniósł mnie w aucie na podnośniku i kazał ruszać.

Okazało się, że dyfer udeża w górną belkę. Rzeczywiście widać na belce miejsca uderzenia (najwidoczniej wał przenowi moment to podnosi dyfer a ten ponieważ ma mało miejsca nad sobą udeża)

Zastanawiam się jak to jest możliwe ponieważ ze trzy miesiące temu miałem spawaną podłogę i wymienione wszystkie tyleje metalowo-gumowe.

Dzwoniłem już do tego co spawał i mam wstawić auto do sprawdzenia. Tuleję nr 9 - tuleję dyfra też wymieniłem. Więc nie wiem jak może się tak unisić dyfer aby o podłogę zachaczał.

Co to jest?

Pozdrawiam

Patryk Michalak