Skocz do zawartości

[E39]540 01' Gaśnie silnik - Engine failsafe prog

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od kilku dni wariowały obroty. Czasem schodziły do zera po odpuszczeniu gazu -silnik zakrztusił się i wracało do normy. Na jałowym nierówna praca ,co jakiś czas szarpnięcie przy którym obroty delikatnie spadały w dół.

Dzisiaj podczas jazdy wyskoczył komunikat : Engine failsafe prog - silnik pracował lecz nie reagował na dodanie gazu.

Żeby dojechać do domu odpiąłem na chwile klemy od aku - po odpaleniu wyskoczył komunikat "Engine No Prog" czy coś takiego ,ale auto reagowało na gaz i tak wróciłem.

Po zgaszeniu auta ponownie wyskoczył komunikat "Engine failsafe prog".

Auto posiada LPG Vgen. z pompką w baku - na gazie i benzynie jet tak samo.

Rok temu problemy z przepływką (wariowały obroty i gasł) - po wymianie na nową objawy ustały.

Aktualnie przebywam w Zduńskiej Woli - jeśli ktoś by mógł pomóc z komputerem lub wie gdzie podjechać to proszę o info.

Opublikowano
Oooo, widzę że nikt nie miał takiego przypadku :( nie dobrze ,może chociaż ktoś z komputerem w okolicy ?
Opublikowano

Wyjąłem go do sprawdzenia. Od roku nie ładowany trzyma dobrze - doładowałem do pełna i wsadziłem do auta.

Po odpaleniu nie wyskoczył żaden komunikat. Póki chodził na "ssaniu" silnik ładnie pracował. Po chwili wrócił do falowania obrotów i nierównej pracy.

Muszę podłączyć pod komputer ,ale nie mam jeszcze żadnych informacji gdzie w okolicach Zduńskiej Woli jest ktoś godny polecenia.

Opublikowano

He,he las rąk do pomocy :)

Dobra ,z innej beczki. Mam laptopa ,kabel OBDII-USB ,INPĘ 5.0 w pliku ISO - czy pomoże ktoś w instalacji i obsłudze programu ,bo nie chcę czegoś spieprzyć ,a wcześniej nie miałem okazji się tym pobawić.

Aktualnie przebywam w Zduńskiej Woli ,ale mogę podjechać do Sieradza ,Łasku ,Pabianic, Szadku ,Uniejowa, Warty ,Złoczewa itp. wszystkiego co w okolicy.

Opublikowano

Wszelkie info o INPie masz w odpowiednim dziale na tym forum.

Póki nie masz info z kompa (a wygląda na awarię jakichś czujników), trudno zgadywać i strzelać jakie części musisz wymienić.

Wstępnie: jak auto nie reaguje na gaz, to może być walnięta przepustnica.