Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie kolegów! Dzisiejszą wieczorną porą wracając z podróży napotkał mnie niepokojący dźwięk gdy wysiadłem z samochodu. Jakby klekot. W dodatku zobaczyłem dość obfity wyciek. Nie wiem czy ma coś wspólnego z tym fakt, że jakiś kamień odbił mi się w podwozie samochodu ale raczej nie miał szans nic uszkodzić w silniku który jest zabezpieczony osłonką. Co może być przycyną takiego niepokojącego dźwięku ? Proszę o szybką pomoc, zmartwiłem się... (Niedanwo wymieniana odma, pasek alternatora, rolka.)

BMW 320i 1998r benzyna.:

https://www.youtube.com/watch?v=yToOgXsnbak&feature=youtu.be

Opublikowano

kOLEKTORY CAŁE? Nic nie wpada w rezonans? Stało się to po uderzeniu? Może osłona ta co została uderzona lata.

Skąd dokładnie wydobywa się ten dźwięk? Silnik wydaje się że chodzi ładnie tylko coś wali o jakiś element.

Ale silnik cały zarzygany olejem. Wstyd :twisted:

Opublikowano

Wiem, że wstyd załatwie to :oops: ( o dziwo nie znika go ani grama przez okres eksploatacji 15k - niezaważalne ubytki)

Czy po uderzeniu ? Nie koniecznie. Na postoju. Po odczekaniu pół godziny o wiele ciszej to słychać. W dodatku jak trochę go przygazuje na postoju to czasami w granicach 1-2 tys obrotów słychać jakby puk ale nie zawsze. Silnik wydaje się zdrowy. Dźwięk wydobywa się z okolic silnika od prawego koła. Osłonka nie lata sprawdzone. Nie mam pojęcia co to może być. Silnik przed postojem został mocno dociśnięty, śpieszyło się :oops:

• Członkowie klubu
Opublikowano
Tez polecam bez paska osprzetu odpalic na chwile. Chociaz jezeli to jakas rolka to mega glosno wali. Ja chyba bardziej stawiam na poduszke silnika, bo on caly jakby lata dosc mocno
Opublikowano
Dziś bez paska osprzętu spróbuje. Buda nie lata, obroty w normie, jedyny niepokojący objaw to ten dźwięk i nie wiem czy ma to coś wspólnego ale po wyjęciu bagnetu zwiększa swoją cześtotliwość ten odgłos co widać i słychać na filmiku.
Opublikowano
Panowie, nie miałem kiedy tego zrobić ale zauważyem, że klima nie działa może ma to coś wspólngo ? Sprężarka normalnie się załącza. Ale przy 14 stopniach klima powinna coś chłodzić a ona całkowicie przestała działać czy to ustawię na 16 czy na 20 stopni czy w środkowych nawiewach na zimne. Klimatyzacja nie chłodzi ani trochę, przy włączonej lub wyłączonej leci tak samo ciepłe powietrze bez przerwy. Moze to jest przyczyna ? Padnięta sprężarka i tylko słuchać załączanie ale nie pracuje ?