Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam mały problem z moją e60;( Od pewnego czasu podczas dynamicznej jazdy widzę w lusterku dość spore chmurki czarnego dymu. Samochód ładnie przyśpiesza, błędów w kompie brak ale od wymiany oleju czyli jakiś 5tyś km musiałem dolać jednorazowo 0,5l oleju;/ Jest zalana Castrolem 5W40. Dodam, że nie wymieniłem niestety odmy i stąd pytanie czy to może być właśnie jej wina? Autko ma przelatane 305tyś. km i nigdy nie było z nim problemu. Turbo jeszcze oryginalne, skrzynia automat też nie ruszana. Ile w tym modelu wytrzymuje turbina oraz skrzynia? Puki co nic nie świszczy ale jednak pewna obawa jest z racji tego, że w e46 wytrzymała 270tyś. z tym, że z manualem. Proszę o jakieś sugestie.
Opublikowano
Witam lepiej udać się szybko do mechanika i wymienić turbo bo możesz mieć potem więcej problemów ja akurat miałem z tym problem i niestety na wymianie turba się nie skończyło co kilka tys km pojawiały się nowe usterki do dnia dzisiejszego gdzie samochód kręci rozrusznikiem i nie odpala niestety dalej się głowie co z tym zrobić hehe wiec wymiana turba kolego jak najbardziej
Opublikowano
CO jeszcze można zrobić sprawdz czy nie popiera wody z chłodnicy jeśli tak to uszczelka pod głowica jeśli nie to turbo najlepiej żebyś rozkręcił odme jeśli będzie zadużo oleju to masz gwarantowane turbo to samemu zrobisz i rozkręć zawór egr jeśli w przelotach znajdziesz olej to turbo do wymiany pozdrawiam:)
Opublikowano

Uszczelka pod głowicą odpada kolego , po wyparowaniu wody lub plynu wydziela sie bialy dym.

A olej w dolocie ma kazdy wlasciciel Diesla taki urok tych silników. Jesli moge doradzic to wymiana turba zakończy nie przyjemny czarny dymek z twojego podwójnego chromowanego wydechu .

Pozdrawiam

Opublikowano
Dzięki panowie za odpowiedz. Dzisiaj podjadę do chłopaków, żeby jeszcze rzucili okiem na turbinke i ewentualnie umówie się na przyszły tydzień. Mam nadzieje, że jeszcze pojeździ bo mam sporo km do zrobienia w tym tyg.